glasul-hd.ro Web analytics

ActualitatePublicitate

COMUNICAT DE PRESĂ

Organizația județeană a PSD Hunedoara informează că suma totală a finanțării obiectivelor și proiectelor aprobate prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2 – PNDL 2, în județul Hunedoara se ridică la 667,779,162.30 milioane de lei.

Sute de mii de locuitori ai județului nostru vor beneficia de condiții mai bune de educație și de viață cotidiană, odată cu finalizarea lucrărilor, urmare a faptului că banii alocați vizează cu prioritate rezolvarea nevoile comunităților  privind construcția-modernizarea de creșe, școli și grădinițe,  alimentarea cu apă,  rețeaua de canalizare, construcția, amenajarea ori modernizarea drumurilor.

Practic, în județul Hunedora suma disponibilă pentru construirea ori modernizarea creșelor, școlilor și grădinițelor este de 93.695.801,49 lei.

Pentru extinderea rețelelor de canalizare și introducerea apei curente s-au alocat 157.878.136,81 lei.

În ceea ce privește reabilitarea sau amenajarea drumurilor resursa financiară pentru următorii trei ani – până-n 2020 – este de 388.921.423,22 lei.

Câteva exemple relevante pentru nevoile și așteptările comunităților din județul nostru care-și găsesc răspunsul prin PNDL 2 sunt:

  • Modernizare drumuri comunale și străzi în comuna Dobra: DC136: Mihăieşti-Panc-Panc-Sălişte, DC 132: Lăpuşnic-Răduleşti și drumul comunal Abucea din DN 68A-Abucea, comuna Dobra, judeţul Hunedoara
  • Modernizare DJ709F: DN 7A-Cabana Rusu-Masivul Parâng, km 6+600-10+325, judeţul Hunedoara
  • Modernizare drumuri comunale şi vicinale în comuna Ribiţa, jud. Hunedoara
  • Reţele de alimentare cu apă şi canalizare în localităţile Câinelu de Jos, Fornadia și Sulighete, comuna Şoimuş
  • Reţea de canalizare în localităţile Balata, Bejan, Boholt, Chişcadaga, Păuliş, comuna Şoimuş
  • Înfiinţare reţele de apă și canalizare în localitaţile Bretelin și Căoi, comuna Veţel, județul Hunedoara
  • Modernizarea reţelei de drumuri de interes local, comuna Rîu de Mori
  • Canalizare în localităţile Brazi, Rîu de Mori, Ostrovel, Suseni, Valea Dâljii și Unciuc, comuna Rîu de Mori, judeţul Hunedoara
  • Alimentare cu apă şi canalizare menajeră în localitatea Suseni, Zona de agrement Rîuşor, comuna Rîu de Mori, judeţul Hunedoara
  • Modernizare drum comunal DC 64-DN 66, km 3+170-5+670, L=2,5 km, comuna Pui, județul Hunedoara
  • Modernizare drumuri vicinale din oraşul Uricani şi localităţile componente
  • Reabilitare, modernizare, extindere şi dotare Colegiul Tehnic de transport feroviar “Anghel Saligny”- Școala gimnazială Sigismund Toduţă, Simeria, judeţul Hunedoara
  • Modernizarea străzilor din Oraşul Călan, judeţul Hunedoara

Din acest moment revine primarilor fiecărei localități responsabilitatea de a întocmi ori completa documentația legală necesară fiecărui proiect, pentru ca banii să ajungă acolo unde este nevoie de ei.

Lista completă a obiectivelor și proiectelor PNDL 2, pentru localitate și județ este disponibilă aici: http://www.mdrap.ro/lucrari-publice/pndl/-8564

La nivel național, PNDL 2 înseamă un efort de 30  de miliarde lei, angajat până-n 2020.

Au fost depuse peste 13.000 de proiecte cu o valoare totală de peste 67 miliarde lei, mai mult decât dublu decât suma de 30 miliarde lei alocată prin lege pentru perioada 2017-2020. Au fost selectate științific, pe baza unor criterii obiective, peste 6.851 de proiecte cu valoare totală de 29,9 miliarde lei. Proiectele au fost depuse de autoritățile locale în funcție de necesitățile reale ale comunităților.

Astfel, la nivel național, a rezultat următoarea repartizare a fondurilor:

  1. 9 miliarde lei pentru rețele de alimentare cu apă și canalizare
  2. 16 miliarde lei pentru drumuri și poduri (județene, comunale sau orășenești)
  3. 4 miliarde lei pentru unități de învățământ (creșe, grădinițe, școli, colegii)
  4. 1 miliard lei pentru unități medicale.

Pentru prima dată  fondurile de dezvoltare sunt distribuite pe baza unei formule matematice echilibrate, nepartizane politic, care a luat în calcul, în primă etapă, alocarea fondurilor pe județe și apoi repartizarea  în interiorul județelor.

În formula alocării fondurilor pe județe sunt patru indicatori luați în calcul: numărul de localități din județ, populația județului, suprafața județului și impozitul pe venit încasat pe județ. Ca urmare , indiferent de culoarea politică a președinților de consilii județene sau de bazinul electoral, județele au primit bani după criterii obiective raportate la cei patru indicatori privind structura demografică și administrativă și capacitatea financiară a acestora.

Astfel, în PNDL II, raportul dintre județul care primește cei mai mulți bani și județul care primește cel mai puțin este de 2,4, realitate care demostrează asigurarea  unei finanțări echilibrate la nivelul întregii țări, în beneficiul tutoror cetățenilor.

Biroul de presă al Organizației Județene a PSD Hunedoara

3 Comments

  1. SCRISOARE DESCHISA
    Adresata
    – Conducerii Primariei comunei Vetel, jud. Hunedoara
    – Conducerii Organizatiei Judetene a PSD Hunedoara
    Prin comunicatul de presa dat publicitatii in 24 iulie 2017, Organizatia Judeteana a PSD Hunedoara ne informeaza asupra sumelor alocate judetului Hunedoara pe Programul National de Dezvoltare Locala 2 – PNDL2 ( a se vedea http://glasul-hd.ro/comunicat-de-presa-6/ )
    In programele electorale, planurile de masuri si obiectivele propuse de catre dvs, ati enumerat prioritatile pe care v-ati angajat sa le realizati mandatele trecute si in actualul mandate.
    Cunoscut este faptul ca unul dintre obiectivele esentiale ale conducerii Primariei VETEL a fost introducerea sistemului de canalizare in localitatea MINTIA. Cu ocazia discutiilor avute cu conducerea Primariei s-a precizat ca exista documentatia intocmita si transmisa pentru finantare, ca banii alocati pana acum au fost repartizati pe diferite criterii ( politice sau de alta natura ) pentru alte obiective sau acestia nu au fost suficienti ca suma pentru realizarea obiectivului.
    Astazi, parcurgand comunicatul de presa mai sus mentionat, constatam ca Primaria Vetel, figureaza cu suma alocata unui alt obiectiv:
    ( Înfiinţare reţele de apă și canalizare în localitaţile Bretelin și Căoi, comuna Veţel, județul Hunedoara )
    Este de inteles ca in BATALIA INTERESELOR NATIONALE, ZONALE SI LOCALE, prioritatile nu sunt stabilite dupa criterii obiective, insa din moment ce proiectul introducerii sistemului de canalizare in localitatea Mintia a fost aprobat si pe liste de finantare, de ce acesta nu figureaza?
    Va rugam domnule primar si domnilor din conducerea PSD Hunedoara sa dati un raspuns scrisorii noastre, cu argumente care sa ne faca sa intelegem situatia de fapt.

    In numele unui grup de cetateni din loc. MINTIA, Com. Vetel, jud. HUNEDOARA,
    Dumitru GHERGHEL

  2. Ca simplu cetatean am avut un punct de vedere si am adresat o solicitare publica intr-o problema de importanta majora pentru locuitorii din MINTIA, jud. Hunedoara – introducerea sistemului de canalizare in localitate.
    Acest obiectiv aflat de mult timp in discutie, cu proiect depus spre aprobare, nu si-a gasit finalizare pana in acest moment. In comunicatul dat de catre Conducerea Judeteana a PSD ( vezi http://glasul-hd.ro/comunicat-de-presa-6/ ), care se refera la proiectele ce se vor finanta pana in 2020 prin Programul National de Dezvoltare Locala – PNDL2, nu era inclus si proiectul privind canalizarea din Mintia, localitate componenta a comunei VETEL.
    Mi-am exprimat public parerea despre acest aspect, solicitand un punct de vedere din partea autoritatilor competente.
    Sincer, nu ma asteptam atat de repede la un punct de vedere prompt si la obiect. Acesta a venit din partea primarului comunei VETEL, dl. HENTIU IOAN, care a argumentat “cu subiect si predicat “ care este realitatea de fapt si ce se va intampla in perioada imediat urmatoare.
    Proiectul canalizarii in localitatea Mintia a fost depus si va fi finantat conform precizarii d-lui primar, pe un alt program, prin AFIR ( Agentia pentru Finantarea Investitiior Rurale ), proiect cu finantare de 1 milion de euro. Dorim ca acest proiect mult asteptat de catre cetateni sa se si realizeze.
    Cu aceasta sesizare am ajuns la o concluzie clara: lipsa canalelor de comunicare periodica intre institutiile aflate in slujba cetateanului si cetatean, pot crea confuzii sau interpretari eronate. Aici intervine rolul consilierilor locali, al comunicarii prin intermediul mass media si mediul virtual, aspecte precizate in discutia cu dl. Primar.
    Punctele de vedere exprimate cu aceasta ocazie in relatia primar – cetatean sper sa fi fost constructive si in folosul tuturor.
    Respect si multumesc domnule Primar.
    Dumitru GHERGHEL
    24.07.2017

Back to top button