glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

CNAIR spune că autostrada va fi gata la termen

Singura problemă care se pune acum este dacă loturile 3 şi 4 vor fi deschise circulaţiei simultan sau în săptămâni diferite

Oficialii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere dau ca sigură deschiderea circulaţiei pe loturile 3 şi 4 ale autostrăzii Lugoj – Deva în vara aceasta. Ei spun că nu se mai întâmpină probleme deosebite pe cele două şantiere şi că singura incertitudine este dacă lotul 3 (care va fi gata mai devreme) va fi deschis odată cu finalizarea lotului 4, sau înaintea acestuia.

Constructorul lotului 4 al autostrăzii Lugoj – Deva a ajuns săptămâna aceasta la faza în care aşterne primele straturi de asfalt pe porţiunea care a „muşcat” mult din „Dealul liliecilor” de la Şoimuş. Spedition UMB şi-a concentrat lucrările pe cei 2 kilometri extrem de dificili din versantul dealului cu roci instabile şi friabile încă de anul trecut. Progresele au fost vizibile de la o săptămână la alta.

Constructorul lotului 3, compania spaniolă COMSA şi-a rezolvat, se pare, diferendele pe care le-a avut cu CNAIR în 2017 şi 2018, iar anul acesta a reuşit să efectueze mare parte din reparaţiile solicitate în mai multe puncte ale şantierului, dar şi să amenajeze breteaua de acces pentru descărcarea de trafic în DN 68 A, la Holdea (lucrare neprevăzută în proiectul iniţial)

„Nu se depăşesc termenele din contract”

Conform unor informaţii încă neoficiale, dacă între momentul finalizării Lotului 3 şi cel al finalizării Lotului 4, va fi un interval mai mare de patru săptămâni, atunci porţiunea dintre Holdea şi Ilia va fi dată în folosinţă la finalul lunii iulie, iar cea dintre Ilia şi Şoimuş, la final de august sau început de septembrie. În cazul în care intervalul de timp va fi mai scurt, cele două loturi vor fi puse la dispoziţia şoferilor simultan, în august. „Termenele contractuale nu se schimbă. Nici nu avem vreo solicitare de prelungire a termenelor din partea constructorilor. În funcţie de momentele în care cele două loturi vor fi gata, se va decide dacă ele vor fi deschise circulaţiei simultan sau separat. Oricum, din acest an vom avea autostradă de la Sibiu până la Nădlac, cu excepţia acelei porţiuni dintre Holdea şi Margina, unde va fi un disconfort (traficul va fi preluat aici tot de vechiul DN 68 A – n.red.)”, spune purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Şerbănescu.

Porţiunea – lipsă din autostradă a fost scoasă de către CNAIR din contractul încheiat iniţial cu italienii de la Salini Impregilo (constructorii lotului 2 de autostradă). Este vorba, mai precis, despre „secţiunea E” din Lotul 2 al autostrăzii Lugoj – Deva, pentru care a fost făcut un nou proiect tehnic. CNAIR a reluat, vara aceasta licitaţia pentru respectiva porţiune, pe care vor fi construite prin forare tuneluri lungi de 1,7 km (câte unul pe fiecare sens), lucrare care se estimează că ar putea fi gata cel mai devreme în 2024 – 2025.

Tags