glasul-hd.ro Web analytics


Administrație

CJ dispune „măsuri urgente” pentru drumul spre Regia

Copacii căzuţi şi porţiunile cu risc de alunecare transformă DJ 705 A într-unul destul de periculos

Sute de arbori „ai nimănui” trebuie înlăturaţi de pe marginea drumului de acces spre Sarmizegetusa Regia, iar în mai multe locuri trebuie făcute lucrări de securizare a versanţilor şi malurilor de pământ. Şefii Consiliului Judeţean Hunedoara au făcut ieri o nouă „inspecţie” pe drumul amintit, după cea efectuată la finele săptămânii trecute de preşedintele instituţiei, Mircea Bobora.

De data aceasta au fost convocaţi la faţa locului şi reprezentanţi ai Direcţiei Silvice, precum şi ai Primăriei comunei Orăştioara.
„Am stabilit măsuri ca, în luna martie și în prima săptămână a lunii aprilie să fie rezolvate situațiile care să ducă la posibilitatea de a parca inclusiv autocare în zona amenajată, de a îmbunătăți curgerea apei prin albie prin îndepărtarea resturilor vegetale și de a face o lucrare cu anrocamente în prima fază, iar în faza următoare de a executa și ziduri de sprijin în așa fel încât Sarmizegetusa Regia să poată fi vizitată în siguranță de turiști”, a declarat președintele CJ Hunedoara, Mircea-Flaviu Bobora, citat în textul unui comunicat remis de Consiliu. În acelaşi comunicat apare şi o declaraţie a administratorului public al CJ, Costel Avram: „Eu cred că nu trebuia să se ajungă aici dar, având în vedere faptul că deja primăvara bate la poartă, iar numărul turiștilor va crește de la o săptămână la alta, împreună cu președintele Consiliului Județean am luat măsuri urgente. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru rezolvarea acelei porțiuni de drum care a fost afectată de inundațiile de anul trecut și, în același timp, curățirea rigolelor. De acum înainte, Sarmizegetusa Regia va fi prioritatea zero a Consiliului Județean Hunedoara, pentru că este simbolul județului și leagănul poporului român”.

Copacii, veşnica problemă

Contactat de „Glasul Hunedoarei”, Costel Avram a făcut o serie de precizări suplimentare: „Trebuie să facem reparaţii la drum, trebuie curăţate rigolele, trebuie marcaţi şi extraşi copacii periculoşi şi trebuie stabilizate unele zone. De exemplu, în zona parcării principale de acolo există risc de surpare. Mai ales pe porţiunea de pe Valea Albă a drumului, în unele locuri drumul este îngustat (apa a „săpat” în corpul drumului – n.red.). Am întrebat ai cui sunt copacii şi mi s-a răspuns că ai nimănui. Nu e posibil aşa ceva. Mai sunt probleme şi cu firmele care exploatează lemn în acea zonă pentru că merg cu maşinile supra-încărcate. O să limităm tonajul maxim pe osie de la 8 la 5 tone”.
Conform informaţiilor noastre, în urma ninsorilor abundente din această iarnă peste 100 de copaci s-au prăbuşit peste drum şi încă pe atâţia, cel puţin, formează un fel de baraje pe cursul apei de lângă drum. Angajaţii administraţiei Sarmizegetusa Regia au înlăturat copacii de pe carosabil şi i-au lăsat la marginea drumului. Se pare că nu se ştie cine are dreptul să valorifice masa lemnoasă, după cum spun sursele noastre. La fel se întâmplă şi cu arborii căzuţi în albia râului de lângă drum. Aceştia formează adevărate diguri care, în cazul creşterii debitului de apă, provoacă inundaţii şi, automat, daune drumului.
În 2018, numărul turiștilor care au vizitat Sarmizegetusa Regia s-a ridicat la 65.000.

Back to top button
Close
Close