glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Cinematograful „Patria” transformat în „depozit” de haine

De mai bine de o lună, activitatea Cinematografului „Patria” din Deva este sistată pentru că s-a stricat lampa de proiecție și pentru că singurul care se ocupa de bunăstarea sălii, Traian Ilincari, s-a pensionat. Cum nimeni nu se mai ocupă de cinematograf, cei de la România Film fac orice pentru a-și acoperi cheltuielile, ba chiar transformă cinema-ul într-un „depozit” de haine de blană.

„Expoziție cu vânzare! Haine din piele, marochinărie, încălțăminte, blănuri și cojoace!” anunța cineva zilele trecute la un megafon, dintr-o mașină care se deplasa prin toată Deva. Omul făcea reclamă la o expoziție de haine, care are loc în aceste zile la cinematograf. Da, este perfect adevărat, la Cinematograful „Patria” din Deva are loc în aceste zile o expoziție de haine cu vânzare. Într-adevăr, cinematograful a mai fost închiriat pentru astfel de activități dar de mai bine de o lună acesta parcă se transformă într-un adevărat depozit de haine. Un banner mare a acoperit toată fațada cinema-ului, iar faptul că la „Patria” vor rula filme 3D se pare că rămâne doar un vis al lui Traian Ilincari. „Am văzut că cinema-ul a fost închiriat pentru expoziție de blănuri. Eu de când am renovat și am adus aparatură 3D nu am mai permis organizarea de expoziții de haine în holul cinematografului, dar acum văd că RADEF a permis acest lucru. Pe de-o parte este de înțeles, pentru că oricum cinema-ul nu mai funcționează și este închis publicului și ei trebuie să-și scoată cumva costurile, dar pe altă parte mă deprimă să văd în ce hal se transformă acest loc de cultură și divertisment. Au pus un banner mare cu expoziția de haine pe fațada cinematografului iar oamenii nici nu mai știu ce este acolo. Din 2012 eu m-am tot luptat ca această sală să nu aibe altă destinație dar de când m-am pensionat nu mai am ce face. Încă sper ca cineva să ia în administrare cinematograful și să nu permită degradarea și înstrăinarea lui”, a declarat fostul administrator al „Patriei”, Traian Ilincari.

Soarta cinematografului devean, în continuare incertă

RADEF (în administrarea căruia se află „Patria”) este în insolvență. Cu toate acestea, în urmă cu o lună „Glasul Hunedoarei” vă prezenta intenția investitorilor din Cluj (cei care au reușit redeschiderea Cinematografului „Flacăra” de la Hunedoara) de a prelua și redeschide cinema-ul devean. Totul se pare că a rămas la rangul de intenție, deoarece Ovidiu Călin (n. red. unul dintre investitorii cinema-ului „Flacăra”) nu a ajuns la o înțelegere cu România Film. „Deocamdată nu se mai știe nimic de soarta cinematografului. Din câte am înțeles, Ovidiu Călin nu a ajuns la o înțelegere cu cei de la România Film și nu va prelua <Patria> așa cum intenționa. De asemenea, am auzit că există o altă persoană interesată să ia în administrare cinema-ul dar încă nu se știe sigur. Trebuie să vină să vadă ce este aici, să aibă ceva bani pentru că trebuie cumpărată lampa de proiecție, ecranul 3D și dacă dorește înlocuirea scaunelor cu fotolii. În rest, cinematograful poate fi folosit oricând, este dotat cu centrală proprie pe gaz, am renovat, iar aparatura este de ultimă generație. Eu zic că acum nu mai este nimic de făcut și cel puțin până după sărbători lucrurile vor rămâne așa, adică cinematograful va fi închis”, a adăugat Traian Ilincari.