glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

Cinci proiecte propuse de cetățeni, realizate prin bugetare participativă

Primăria Petroșani este a doua administrația locală din județ, după cea din Deva, care dă posibilitatea cetățenilor să decidă în mod direct cum va fi utilizată o parte din bugetul localității.

Procedura se numește bugetare participativă și a fost lansată în premieră în România de Primăria Cluj-Napoca. Practic, bugetarea participativă este un proces deschis şi transparent prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local. Cetățenii depun proiecte de interes pentru comunitatea locală, o comisie a primăriei selectează propunerile eligibile și acestea sunt votate de către cetățeni. Totul se desfășoară on-line.

Bani pentru cinci proiecte

Etapa de votare a proiectelor pe bugetare participativă la Petroșani s-a încheiat în 7 iulie anul acesta. Consiliul Local Petroșani a alocat 100.000 de lei pentru proiecte depuse prin această procedură. Au fost declarate eligibile șase proiecte: Hermes Participativ, care urmărește îmbunătățirea infrastructurii curții Colegiului “Hermes” și asigurarea unui mediu plăcut pentru petrecerea recreațiilor, refacerea locului de joacă de pe strada George Enescu, amenajarea Muzeului Muntelui, amplasarea a 30 de coșuri de gunoi pe străzile din Colonie, amenajarea parcului din curtea fostei Grădinițe nr. 5 și un proiect de informare a cetățenilor despre importanța păstrării curățeniei în spațiile publice.

Cele mai multe voturi le-au primit primele două proiecte, aproape 700 de voturi fiecare, dar au fost declarate câștigătoare primele cinci proiecte, deoarece valoarea totală a acestora se încadrează în bugetul total de 100.000 de lei pus la dispoziție de municipalitate. Proiectele vor trece prin circuitul administrativ normal și vor fi realizate de Primăria Petroșani.

Au putut depune propuneri de proiecte pe bugetare participativă cetățeni cu vârsta minimă de 16 ani, asociații sau ONG-uri. Fiecare proiect depus a trebuit să se încadreze în valoarea maximă de 30.000 lei. În total au fost depuse 13 proiecte, dintre care șase au trecut în faza de votare.

Back to top button