glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Centenarul Liceului “Aurel Vlaicu”, sărbătorit la Orăștie. FOTO

Liceul “Aurel Vlaicu” din Orăștie a împlinit un secol de existență. Centenarul uneia dintre cele mai importante instituții de invățământ din județ a fost sărbătorit timp de peste o săptămână, printr-o serie de evenimente dedicate acestei aniversări.

Liceul “Aurel Vlaicu” a organizat suita de manifestări prilejuite de centenar în perioada 27 septembrie – 5 octombrie. Aniversarea unui veac de la înființare a fost deschisă printr-un careu festiv, urmat de o evocare a personalității lui Aurel Vlaicu și de prezentarea principalelor momente din istoria liceului.

Printre evenimente s-au numărat conferințe, concurs de fotografie, Cupa “Aurel Vlaicu” la fotbal și șah,  lansare de carte, atelier de programare şi workshop de robotică, expoziţie de pictură și spectacol de teatru. Cu ocazia aniversării, a avut loc lansarea unui volum special, “100 de ani în 100 de gânduri”,  şi a revistei “Măiastra”. Centenarul a mai fost marcat printr-o placă comemorativă, un film despre istoria liceului și un program artistic pregătit special pentru această aniversare.

Invitații la eveniment au avut ocazia să facă un tur al liceului și să cunoască mai multe despre istoria acestuia și despre personalitățile care s-au format aici.

Scurt istoric al liceului

În 5 iulie 1919, în atmosfera entuziastă de după Marea Unire, Resortul de Culte şi Instrucţie Publică decide înfiinţarea Liceului „Aurel Vlaicu” din Orăştie.

Din octombrie 1925, Liceul „Aurel Vlaicu” va funcționa în clădirea Colegiul Kun. Prefectul Hunedoarei a rechiziţionat clădirea şi a pus-o la dispoziţia liceului.

După o activitate de trei decenii, Liceul „Aurel Vlaicu” a fost desființat prin reforma comunistă a învăţământului din 1948.

În 1954, liceul este transformat în Şcoala Medie Mixtă de 10 ani.

În 1957, instituţia primeşte prin ordin ministerial denumirea de Şcoala Medie „Aurel Vlaicu”.

În 1977, instituția de învățământ devine Liceul Industrial „Aurel Vlaicu”, profil Mecanic – Construcţii de maşini.

În 1990, “Aurel Vlaicu” a redevenit liceu teoretic, cu profil real şi uman.

În 2000, Consiliul Judeţean Hunedoara a aprobat schimbarea denumirii Liceului Teoretic „Aurel Vlaicu” în Colegiul Naţional „Aurel Vlaicu”.

Tags