glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

CEH, din nou între interese divergente?

În timp ce unii directori şi lideri sindicali încercau să mai salveze ce se poate salva din CEH, la Bucureşti, în birourile Ministerului Energiei se purtau discuţii (cel puţin în 2016) despre vânzarea unei furnituri de la Mintia. Da, este vorba despre deja celebra furnitură (turbină plus cazan) care încă stă degeaba, primită de România cu mai bine de 15 ani în urmă în contul unei creanţe externe şi repartizată Termocentralei Mintia.

„Detaliul” este dezvăluit de Cristian Iştoc, în contextul ultimelor discuţii care au loc la Bucureşti pentru a salva măcar parţial Complexul Energetic Hunedoara. „În timp ce noi încercăm să facem ceva pentru CEH, tocmai la Ministerul Energiei, cu vreo doi ani în urmă, au început discuţii pentru vânzarea acelei furnituri de grup pe care o avem încă nefolosită. Săptămânile trecute au şi venit la Mintia reprezentanţii unei firme din străinătate, am impresia dintr-o ţară a spaţiului ex-sovietic, care, din informaţiile mele, ar fi interesată să cumpere echipamentele. Există şi documente care dovedesc fără dubiu că ceea ce spun este adevărat. Acea furnitură valorează peste 20 de milioane de dolari şi, cu o cheltuială, cred eu, minimală, ar putea fi montată pe Grupul IV. Astfel s-ar pune în practică mult mai uşor propunerea noastră de a se menţine la Mintia două grupuri pe cărbune”, declară Cristian Iştoc.

Secretarul de stat neagă

Dorel Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei al cărui nume apare pe corespondenţa purtată de partea privată cu ministerul amintit în ce priveşte „valorificarea” furniturii de la Mintia spune că ar fi vorba de o neînţelegere şi că intenţia de vânzare a furniturii ar fi „o prostie”. „Exclus să fie vorba despre o intenţie de vânzare. E o prostie. Delegaţia care a venit la Mintia a venit pentru a se vedea dacă se poate sau nu prelungi garanţia acelor echipamente. Bineînţeles că, din partea lor, a existat la un moment dat şi un interes comercial din partea lor, dar le-am spus din start că nu ne interesează. Pur şi simplu nu se poate vinde, pentru că acea instalaţie are o valoare contabilă de vreo 25 de milioane de dolari. În plus, şi eu susţin ideea menţinerii a cel puţin două grupuri pe cărbune la Mintia şi, ulterior, dezvoltarea unei investiţii pe gaz”, a adăugat Dorel Vişan.

One Comment

  1. Daca s-ar face investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan atunci ar fi rentabila huila din valea jiului si Complexul Energetic Hunedoara ar fi pe profit .