glasul-hd.ro Web analytics


ComunitateÎnvățământ

Câţi bani încasează profesorii implicați în organizarea Bac-ului sau Evaluării Naționale

Cadrele didactice implicate în organizarea și evaluarea examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională vor fi recompensate de Ministerul Educației cu mai mulți bani decât în anii trecuți. Astfel, dacă un singur asistent primește aproximativ 40 de lei/zi, suma acordată președintelui comisiei poate ajunge până la 335 de lei.

Ministerul Educației a publicat ordinul privind modul de plată a personalului didactic care face parte din comisiile examenelor Evaluării Naționale a absolvenților de clasa a VIII-a și ale Bacalaureatului. Potrivit ordinului, personalul didactic care face parte din comisiile organizate în unitățile de învățământ pentru Evaluarea Națională a absolvenților de gimnaziu din județ este plătit după cum urmează: președinte – 335 de lei, membru – 285 de lei, supraveghetor/asistent – 39 lei/zi. Personalul didactic care face parte din comisiile din centrele zonale de evaluare/comisiile de contestații pentru evaluarea elevilor de clasa a VIII-a este plătit astfel: președintele (la o comisie de până la 1000 de candidați – 771 lei; la o comisie de peste 1000 de candidați – 821 lei); secretar, membru – 387 de lei; profesor evaluator – 6 lei/lucrare corectată. Pentru activitatea desfăşurată în cadrul Evaluării Naționale, persoana de contact din unitatea de învăţământ este plătită cu 529 de lei. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, la nivelul județului, pentru „capacitate”, există 16 centre de examen, în care există un președinte, trei membri și o persoană de contact. De asemenea, există două centre zonale de evaluare, unde există un președinte, patru secretari, cinci membri și aproximativ 90 de evaluatori pentru probele de română și matematică și 10 evaluatori pentru limba maternă. În plus, mai există și aproximativ 500 de supraveghetori/asistenți în funcție de numărul de candidați. Așadar, printr-un simplu calcul matematic, personalul didactic din județ ( președinte, membri, supraveghetori și persoana de contact) care face parte din comisiile organizate în școli pentru evaluarea națională a absolvenților de gimnaziu va încasa pentru această sesiune a Evaluării Naționale minim 21 de mii lei. La polul opus, personalul didactic din cele două centre zonale de evaluare va primi suma de aproximativ 4.300 lei, nepunând la calcul banii încasați de profesorii evaluatori, pentru că nu se știe câte lucrări vor fi corectate.

Bani mai mulți pentru profesorii de la Bac

Conform ordinului ministrului de resort, cadrele didactice care sunt implicate în organizarea și evaluarea examenului de bacalaureat vor primi mai mulți bani decât cei implicați în Evaluarea Națională. Astfel, președintele comisiilor din centrele de examen va primi suma de 770 de lei (la o comisie de până la 450 de candidați) și 821 de lei (la o comisie de peste 450 de candidați). Vicepreședintele, secretarul sau membri vor fi plătiți cu 529 de lei, iar un asistent va lua 46 lei/zi. Totodată, profesorii care fac parte din comisiile din centrele zonale de evaluare vor fi recompensaţi şi ei cu sume frumoase de bani pentru buna organizare a examenului naţional. Preşedintele comisiei primeşte 1.172 de lei, la o comisie de până la 1.000 candidaţi, iar la o comisie care depăşeşte numărul de 1.000 de candidaţi, acesta primeşte suma de 1.214 lei. Vicepreşedintele comisiei este plătit cu 669 de lei, secretarul – 578 de lei, un membru primește 529 lei, iar profesorul evaluator – 7,6 lei pe fiecare lucrare corectată. Pe perioada în care are loc Bac-ul, în fiecare dimineaţă, se trag la sorţi supraveghetorii pentru fiecare sală de examen. „La Bacalaureat vom avea 11 centre de examen, iar dintre acestea, două vor avea subcomisii, și trei centre zonale de evaluare. Deocamdată nu știm câți membri vor fi implicați în organizarea examenului de maturitate, până în ziua probelor scrise”, a precizat purtătorul de cuvânt al IȘJ Hunedoara, Claudia Anca.

Tags
Back to top button
Close
Close