glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Avram Iancu s-a retras din ultramaratonul de la Polul Nord

Visul de a cuceri Polul Nord s-a năruit pentru hunedoreanul Avram Iancu. După ce a parcurs aproximativ 70 din cei 617 kilometri ai ultramaratonului „6633 Arctic Ultra”, sportivul s-a retras din competiție din cauza unei accidentări la picior.

 

Cea mai dură competiţie din lume, „6633 Arctic Ultra” a început joi seara, la ora 20.30 (ora României), în nordul îngheţat al Canadei, în apropiere de Cercul Polar. La start s-au aflat patru români: Tibi Uşeriu, Avram Iancu, Polgar Levente şi Florentina Iofcea. Hunedoreanul Avram Iancu a abandonat cursa după primul punct de control, în condiţiile în care până la luarea acestei decizii, era plasat pe poziţia a III-a. Sportivul a parcurs 77 de kilometri de la startul competiției până când s-a accidentat și a fost nevoit să abandoneze.

 

Un cuțit i-a sfârtecat gamba piciorului

 

Avram Iancu a dezvăluit, într-o postare pe Facebook, motivele care l-au determinat să renunţe. „(…) La km 11 al cursei, un ‹cuțit îmi sfârtecă› gamba piciorului drept, lateral stânga. Durerea a fost atât de mare încât nu pot să o descriu. Din acel moment, Tibi a reușit să se desprindă de mine. Am continuat deși durerea era foarte mare. În 5 km mă ajunge din urmă Patrick. Nu pot reacționa. Aș fi vrut! M-am oprit pentru o scurtă alimentare. Cele două minute care le-am petrecut în repaus, au făcut ca plecarea să fie chinuitoare. Doar după câteva sute de metri am reușit să ies din starea de șchiopătare. Am înțeles că rana e gravă. Totuși, eram pe locul 3 în acel moment, iar gândul la o medalie pentru România m-a animat. Mi-am păstrat poziția până la primul punct de control, Artric Cicle, km 37 al cursei. Acolo mi-am luat un Tador, am încercat să fac ceva pentru a-mi alina durerea. Am mâncat foarte rapid și am ieșit din punct cu aceeași poziție, determinat să o duc la capăt. Pornirea a fost la fel de complicată, cu dureri. Pentru încă 10 km am reușit să păstrez ecartul. Apoi am fost ajuns din urmă de 2-3 competitori. Ritmul meu de deplasare a devenit mult prea încet. Trecuseră 12 ore și am parcurs aproape 60 de km (în grafic pentru cei 70 per 24 de ore). Era noapte…am luat decizia să dorm 2 -3 ore, sperând într-o recuperare. (…) Am realizat că rana nu este recuperabilă într-un timp scurt. Am ajuns în starea în care voința celor mai dârji oameni de pe planetă, cumulată la un loc, nu m-ar fi putut duce până la linia de sosire, în timpul impus. În această situație, am luat cea mai bună decizie: retragerea din cursă. Așadar, nu competiția m-a învins ci am fost trădat de propriul organism; când îmi era lumea mai dragă și când totul decurgea conform cu planul de acasă. Vă mulțumesc tuturor pentru susținere. În viața trebuie să acceptăm cu demnitate înfrângerile și să privim cu optimism spre viitor”, a menționat sportivul hunedorean.

One Comment

  1. Bravo Avram Iancu penhtru vointa de care ai dat dovadă.
    Esti un om puternic si sunt convins că anul viitor vei reveni la competitie