glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Autoritățile în alertă după confirmarea focarului de pestă porcină

Porcii de pe strada Jiului din Vulcan, uciși preventiv

În urma confirmării primului focar de Pestă Porcină Africană pe teritoriul județului Hunedoara, autoritățile județene sunt în alertă și atrag atenția populației să respecte anumite reguli pentru evitarea apariției unui nou focar.

În data de 28 august, în localitatea Vulcan, județul Hunedoara, s-a confirmat Pesta Porcină Africană în baza Buletinului de Analiză nr. 15023 emis de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA). În exploatația în care s-a declarat focarul de boală au existat trei porcine, două găsite moarte în data de 24 august și una eutanasiată sub supraveghere sanitară veterinară, deoarece prezenta semne de boală specifice pestei porcine africane. Potrivit reprezentanților Diecției Sanitar Veterniare și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara, în momentul de față în exploatația infectată nu mai există nici o suină. În plus, nu au mai fost identificate suspiciuni de focare de boală. Totuși, în vederea combaterii focarului și pentru a preveni difuzarea virusului din exploatația infectată Prefectura Hunedoara a dispus următoarele măsuri: orice substanță sau deșeu susceptibile de a fi contaminate, precum furajele, să fie supuse procesării; toate materialele de unică folosință potenţial contaminate și, în special, cele utilizate pentru operațiunile de ucidere, să fie distruse; aceste măsuri trebuie aplicate în conformitate cu instrucțiunile medicului veterinar oficial şi ale manualului de operaţiuni pentru PPA; se instituie dezinfectoare de picior; circulația persoanelor, înspre sau dinspre exploatație, se va face doar cu avizul DSVSA Hunedoara; intrarea sau ieșirea vehiculelor, înspre sau dinspre exploatație, se va face doar cu avizul DSVSA Hunedoara; se vor identifica de îndată toate căile posibile de intrare/ieșire, a persoanelor, din localitatea Vulcan, Str. Jiului; se instituie filtre rutiere de dezinfecție la toate ieșirile/intrările din zona de protecție a teritoriului județului Hunedoara; să se efectueze ancheta epidemiologică.

Porci sacrificați preventiv

„Ținând cont de datele din ancheta epidemiologică, difuzibilitate și virulența mare a virusului pestei porcine africane propunem uciderea preventivă a efectivului de porcine de pe strada Jiului din municipiul Vulcan. În funcție de datele epidemiologice colectate vom propune, dacă este cazul, uciderea preventivă și în alte zone / străzi din municipiul Vulcan. În conformitate cu definiția din Hotărârea Guvernului nr. 1214/2009, <uciderea preventivă este măsura excepțională aplicabilă în cazul suspiciunii/confirmării, în condițiile legii, a unui focar de pestă porcină africană într-o unitate administrativ teritorială sau pe o arie teritorială determinată, stabilită prin ordin al prefectului, în calitate de conducător al unității locale de decizie din cadrul centrului local de combatere a bolilor>. În vederea neutralizării cadavrelor propunem utilizarea metodei alternative prin îngropare”, se arată într-un comunicat al Prefecturii.

Back to top button
Close
Close