glasul-hd.ro Web analytics


Actualitate

ASE Deva se redeschide anul acesta. Faţada se reface la anul

În toamna acestui an va redeveni funcţional centrul de învăţământ la distanţă pe care Academia de Studii Economice Bucureşti îl deţine în Deva. Clădirea a rămas însă cam singura din centrul istoric al oraşului cu faţada nerenovată. Reprezentanţii ASE spun că problema se va rezolva în decurs de un an.

De la 1 octombrie, după 11 ani, ID-ul ASE Bucureşti din Deva se va reactiva, având, pentru început, două specializări: management, respectiv contabilitate şi informatică de gestiune. În noiembrie anul trecut, când au făcut anunţul oficial, la Deva, nici reprezentanţii Primăriei şi nici cei ai ASE nu au pomenit nimic despre faţada clădirii Academiei (probabil şi din cauză că nu mai era primar Petru Mărginean, cel care o dădea mereu ca exemplu negativ în declaraţiile sale referitoare la felul în care ar trebui să arate Centrul istoric).

Chestionat ieri de „Glasul Hunedoarei” pe acest subiect, prof. dr. Ion Radu, coordonatorul centrelor de învăţământ la distanţă ale ASE Bucureşti, a declarat că problema se va rezolva în termen de aproximativ un an: „În martie, când s-a făcut evaluarea clădirii, a văzut şi domnul rector cum arată faţada. În discuţiile cu reprezentanţi ai Primăriei ni s-a spus că există un proiect al municipalităţii pentru restaurarea Centrului Vechi în care am fost de acord să intrăm şi noi. Categoric avem în vedere refaţadarea clădirii. Va fi un proces ceva mai anevoios, deoarece clădirea e monument istoric (pentru asemenea situaţii fiind nevoie de firme avizate de Ministerul Culturii şi de un proiect aprobat de Comisia Naţională pentru Monumente Istorice – n.red.). Eu voi face tot ce depinde de mine ca, până la anul pe vremea asta, faţada să fie refăcută, sau măcar în stadiu final de refacere. Cu sau fără implicarea în proiectul Primăriei Deva, pentru că ASE Bucureşti intenţionează să obţină o finanţare europeană în acest scop, în situaţii asemănătoare aflându-se şi alte clădiri pe care le deţine. Clădirea ASE din Deva, pe interior, arată foarte bine aşa că normal ar fi să arate la fel şi pe exterior”.

Prof. dr. Ion Radu s-a declarat, la rându-i, deranjat şi de faptul că imobilul ASE din Deva a rămas singurul din Centrul Vechi a cărui faţadă nu a fost încă reabilitată.

Tags
Back to top button
Close
Close