glasul-hd.ro Web analytics


ActualitateAdministrație

Aproximativ 5,8 milioane de euro pentru comunităţile defavorizate din Brad

Municipiul Brad va beneficia de o finanţare în valoare de aproximativ 5,8 milioane de euro în cadrul unui proiect destinat comunităților marginalizate. Proiectul prevede aplicarea unui pachet complex de măsuri și acțiuni integrate pentru reducerea discrepanțelor sociale și economice în zonele marginalizate ale oraşului.

Conferință de presă - lansarea proiectului COMUNITATEA BRAD - ACCEPTĂ SPRIJINUL NOSTRU
Conferință de presă – lansarea proiectului COMUNITATEA BRAD – ACCEPTĂ SPRIJINUL NOSTRU

Administraţia locală Brad şi Asociaţia Non – Profit „L&C CONSULTING” au anunțat lansarea proiectului intitulat „Comunitatea Brad – Acceptă sprijinul nostru”. Scopul proiectului este de a elimina discrepanțele socio-economice existente în zonele marginalizate ale orașului, printr-un pachet amplu de măsuri care vizează aproape toate aspectele vieții în mediul urban. Are o perioadă de implementare de 36 de luni şi o valoare totală de peste 26 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 5,8 milioane de euro. Proiectul presupune sprijinirea a peste 1.000 de persoane, din toate categoriile de vârstă, care locuiesc în zone marginalizate ale municipiului Brad (în principal, zona „Peste Luncoi”) şi include mai multe direcții generale de acțiune în care sunt abordate probleme locale din domeniul educației, ocupării forței de muncă, stimulării antreprenoriatului local, sprijinirii persoanelor cu nevoi sociale și medicale și îmbunătățirii efective a condițiilor de locuit.

Teren de sport multifuncţional la „Mircea Sântimbreanu”

Imobile incluse în proiectul COMUNITATEA BRAD ACCEPTA SPRIJINUL NOSTRU
Imobile incluse în proiectul COMUNITATEA BRAD ACCEPTA SPRIJINUL NOSTRU
Scoala Gimnazială Mircea Sântimbreanu va beneficia de un teren de sport, vestiare și echipamente pentru 7 sporturi diferite
Scoala Gimnazială Mircea Sântimbreanu va beneficia de un teren de sport, vestiare și echipamente pentru 7 sporturi diferite

În cadrul proiectului, peste 80 de copii ai Școlii Gimnaziale „Mircea Sântimbreanu” vor avea parte de un teren de sport multifuncțional, dotat cu vestiare și echipamente pentru mai multe discipline sportive (fotbal, tenis, baschet, handbal etc.). De asemenea, în cadrul școlii va fi înființat și un centru de creație populară (muzică și dansuri populare) dotat cu o sală specială pentru repetiții dar și cu toate obiectele specifice necesare (instrumente muzicale, instalație de sonorizare, perete de oglindă etc.). Iniţiativa urmăreşte, în principal, prevenirea abandonului școlar. „Un număr de 280 de persoane vor beneficia de sprijin în găsirea unui loc de muncă, atât prin activităţi de mediere şi instruire în acest scop, cât şi prin cursuri de reconversie profesională în diferite meserii. 62 dintre aceste persoane vor avea şansa de a fi angajate în diferite societăţi comerciale, pentru menţinerea posturilor nou înfiinţate, angajatorul urmând să primească o subvenţie lunară de 900 de lei, pe o perioadă de 36 de luni. Alte 60 de persoane din zona marginalizată a Bradului vor participa la cursuri de antreprenoriat. 54 dintre ele vor putea beneficia şi de un sprijin financiar în valoare de câte 25.000 de euro pentru demararea unei mici afaceri”, a declarat managerul de proiect Asociaţia L&C Consulting, Cristian Neamţu.

Blocuri reabilitate termic

Principala intrare în zona numită de localnici ”peste Luncoi” - principala arie vizată de proiect
Principala intrare în zona numită de localnici ”peste Luncoi” – principala arie vizată de proiect

Conform reprezentanţilor asociaţiei, cel puţin patru blocuri din zona marginalizată vor avea parte de lucrări de reabilitare termică şi reparaţii ale acoperişurilor. Numărul acestora ar putea crește după finalizarea unei analize de detaliu efectuată în această perioadă împreună cu Primăria Brad. „Proiectul îşi propune să reducă aproape de zero discrepanţele sociale şi economice dintre zonele marginalizate şi restul comunităţii prin aplicarea setului de măsuri expus şi prin acţiuni menite să îmbunătăţească evident viaţa locuitorilor acestor arii. Putem atinge acest obiectiv prin eliminarea cauzelor de excluziune socială (acces la educaţie, servicii sociale, servicii medicale etc…), a disparităţilor de statut social (creşterea veniturilor) şi prin îmbunătăţirea imaginii (reabilitarea spaţiilor de locuit). Estimăm că serviciile demarate şi derulate pe durata proiectului (timp de trei ani) vor produce efecte pozitive şi după finalizarea acestuia, pe un interval total de cel puţin 7 – 10 ani, iar şansele ca zonele vizate de proiect să redevină <zone marginalizate> să fie aproape de zero”, a adăugat Cristian Neamţu.

  • Proiect POCU
  • Valoarea totală a proiectului este de 26.169.068,42 lei (21.948.061,57 lei nerambursabili din Fondul Social European, 3.790.204,07 lei nerambursabili din bugetul național, 430.802,78 lei contribuția beneficiarului) și este finanțat de Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014 – 2020 Componenta 1 – Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360) în comunităţile marginalizate, Axa prioritară – Incluziunea socială și combaterea sărăciei. Inițiativa este pusă în aplicare în parteneriat cu Primăria Brad, S.C. INTERLOG COM S.R.L. și Şcoala Gimnazială „Mircea Sântimbreanu” Brad.
Tags
Back to top button
Close
Close