glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Apelurile către Salvamont nu trebuie să fie o joacă. Efectele inconștienței: Elicopter care a plecat degeaba după un cioban mușcat de urs și salvatori puși pe drumuri pentru o mașină răsturnată în munți

24 de ore din 24, salvamontiştii sunt pregătiţi să intervină la solicitările primite din partea celor care au nevoie de ajutorul lor. Uneori, însă, aceştia au surpriza neplăcută de a fi puşi pe drum degeaba, situaţiile sesizate neconfirmându-se. Din acest motiv, reprezentanţii Salvamont Hunedoara fac un apel către cei puşi pe glume să nu lanseze apeluri false, deoarece ar putea ţine ocupate echipele de salvatori, în timp ce altcineva ar putea avea nevoie cu adevărat de ajutorul lor.

Ieri dimineață, un apel la serviciul Salvamont Valea Jiului anunța că un cioban se află pe munte, rănit la un picior, aflându-se în imposibilitatea de a se mișca. Pe o ploaie torențială, salvamontiștii au urcat pe munte, iar în jur de ora 10, după aproape trei ore de la apel, au reușit să ajungă la bărbat. Dacă un apel fals anunța, în același timp un eveniment mult mai grav, cu siguranță ciobanul nu ar fi ajuns la ora 11 să fie predat ambulanței SMURD.  Salvamont Hunedoara face astfel un apel către toți tinerii puși pe șotii: Nu lansaţi apeluri false! Chiar dacă ar părea un mijloc de distracţie, acestea pot ţine ocupate echipe de salvatori şi, astfel, persoanele care chiar au nevoie de ajutor nu vor putea beneficia de el.

Elicoper alertat degeaba

Un apel la 112 anunța, în urmă cu ceva timp, că un cioban a fost mușcat de urs, în zona Vârfului Steaua, din masivul Șureanu. Un alt apel anunța că o mașină s-a răsturnat în munții Poiana Ruscă. Ambele au fost false, iar în ambele cazuri salvamontiștii au fost nevoiți să meargă în teren după presupuse victime. „Am avut apeluri, la începutul acesta de sezon, în urma cărora am căutat după unii care, de fapt, erau inexistenți. Am fost împreună cu ISU, cu SMURD, cu toată lumea. Ne-au spus că este o mașină răsturnată în munții Poiana Ruscă și am mers până acolo toți, dar nu era nimic. Am avut cazuri când a venit elicopterul și nu a fost nimic. Apelul pe 112 fusese făcut de cineva care spunea că se află la limită de județ cu Alba, la Vârful Steaua, din munții Șureanu. Respectivul spunea că a fost un cioban mușcat de urs. Au plecat echipe din Alba, am plecat noi și a plecat și elicopterul SMURD, în prealertare de către cei de la Alba. Am căutat două ore și nu era nimic de fapt. Ne pierdem timp, combustibil, până la urmă bani, care pot fi utilizați pe un caz care necesită, într-adevăr, prim-ajutor. S-ar putea ca în situația în care noi căutăm pe cineva, în urma unui apel fals, altcineva să aibă într-adevăr nevoie de ajutor”, a declarat șeful Serviciului Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Apelurile false la serviciile de urgenţă se pedepsesc conform legii.