glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Anul Nou Chinezesc – Anul Mistrețului de Pământ, sărbătorit la Deva

Incursiune în universul obiceiurilor și tradițiilor chinezești, expoziții de caligrafie și pictură chinezească au fost doar câteva dintre activitățile desfășurate, ieri, la Deva, pentru a marca trecerea în Anul Nou Chinezesc – Anul Mistrețului de Pământ. Manifestările s-au desfășurat sub genericul „China la cumpăna dintre ani” și au fost organizate de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva.

În ultimii ani, Biblioteca Județeană participă activ, în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Institutul Confucius din Sibiu la un amplu proiect menit să facă cunoscută civilizația și cultura chineză, tradițiile și limba chineză. Pe lângă activitățile didactice, în mod deosebit cursurile de limbă chineză care se bucură de mare succes, manifestările artistice sunt foarte îndrăgite și apreciate de comunitatea locală din Deva. Dintre aceste activități, sărbătorirea Anului Nou Chinezesc reprezintă un moment de o mare frumusețe, plin de surprize și de culoare, în care tradițiile milenare ale poporului chinez se pun foarte bine în evidență. Anul acesta, la Deva, festivitățile dedicate Anului Nou Chinezesc au avut loc ieri, la Deva Mall, manifestări la care au fost prezente autorități publice locale și județene, reprezentanți ai bibliotecii, dar și directorul Institutului Confucius.

Program artistic și expoziție de pictură chinezească

Pe fondul unei interesante expoziții de caligrafie și pictură chinezească, expoziție ce a pus în evidență măiestria și rafinamentul acestei părți a artei plastice chineze, publicul a fost invitat la o incursiune în fascinantul univers al obiceiurilor și tradițiilor chinezești. A urmat un excepțional program artistic, cu numere variate și atractive care au pus în lumină frânturi din marea cultură chineză. Programul a fost deschis de un dans tradițional chinezesc susținut de elevii claselor a III-a și a IV-a Plastică ale Liceului de Arte. Fiind Anul Nou, din program nu a lipsit cântecul tradițional chinezesc GONG XI GONG XI, cântec specific acestei sărbători a primăverii și bucuriei, cântec al cărui titlu, în traducere, înseamnă „Felicitări, felicitări”. Potpuriul de piese de muzică ușoară din repertoriul chinezesc, interpretat de formația Trio Chinese Band, pregătită de prof. Călin Sân, a îmbinat în mod fericit rezonanțele tradiționale ale muzicii chinezești cu modernitatea fiecărui cântec. În aplauzele entuziaste ale publicului, programul artistic a fost încheiat de o frumoasă suită de dansuri românești din Transilvania executate de o formație îndrumată de prof. dr. Adela Ioana Mateș și prof. Gheorghe Ioan Mihuț. „Alături de prietenii noștri chinezi, am pășit în Anul Mistrețului de Pământ cu bucurie, încredere în forțele proprii, dorința de a munci mai bine și de a oferi bucurie celor din jur. Și, pentru că Anul Nou este întotdeauna prilej de urări pe care le facem celor apropiați nouă, prietenilor noștri, le dorim ca Anul Mistrețului de Pământ să le aducă bucurie, împliniri, sănătate și zile fericite”, a declarat managerul Bibliotecii Județene, Sebastian Bara.