glasul-hd.ro Web analytics


Ultima oră

Ansamblul „Românaşul”, prezent la Festivalul Internaţional de Muzică Universitară din Belfort

Ansamblul de muzică tradiţională „Românaşul” al Liceului de Arte „Sigismund Toduţă” Deva a fost prezent pentru a patra oară la Festivalul Internaţional de Muzică Universitară (FIMU) – Belfort, Franţa. Ansamblul devean a fost singura formaţie aleasă pentru a reprezenta România la ediţia din acest an a evenimentului.

 

În perioada 6-10 iunie 2019 a avut loc cea de-a 33-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Universitară organizat în oraşul Belfort din regiunea Franche- Comté, Franţa. Festivalul este organizat în fiecare an în perioada Sărbătorii Rusaliilor (catolice) şi se bucură an de an de prezenţa a numeroşi artişti şi ansambluri artistice de amatori din diverse ţări şi culturi, veniţi din lumea întreagă pentru a susţine spectacole şi concerte gratuite pentru publicul prezent. Singura formaţie aleasă pentru a reprezenta România la ediţia din acest an a fost Ansamblul de muzică tradiţională „Românaşul”, alegerea fiind făcută de către profesor muzicolog Ana Fodor de la Liceul „Sigismund Toduță”, desemnată de către Primăria Belfort ca responsabil cu selecţia formaţiilor din ţara noastră pentru fiecare ediţie a festivalului, începând cu 1 septembrie 1999. În aceeaşi perioadă (septembrie 1999) muzicologul Ana Fodor a venit cu iniţiativa creării acestui ansamblu în cadrul Liceului de Arte, cu scopul păstrării şi valorizării muzicii tradiţionale româneşti. În primul an de activitate ansamblul a fost condus de profesorul Ciprian Mariş, absolvent al modulului  de canto tradițional (la clasa prof. dr. Ioan Bocşa de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca). După plecarea sa definitivă în SUA, bagheta dirijorală i-a revenit profesorului Ovidiu Ioan Demea, care este şi în present coordonatorul ansamblului. Mulţumită lui, formaţia a primit denumirea de „Românaşul”, a obţinut numeroase premii la diverse competiţii, a susţinut în toţi aceşti ani sute de spectacole în ţară şi străinătate: în Franţa (Arras, Nancy, Belfort, Strasbourg-Parlamentul European), Belgia, Ungaria, Bulgaria, Turcia, China.

 

Membrii ansamblului care în acest an au avut o prestaţie strălucitoare fermecând publicul prin bogăţia muzicii, calitatea interpretării, originalitatea costumelor şi frumuseţea ţinutei scenice sunt: prof. Ovidiu Ioan Demea, dirijor (clarinet), prof. Nicolae Herepean (orgă), prof. Cristian Gheorghe Neag (saxofon), prof. Michael Cetean-Fakner (solist vocal), şi elevii Teodora-Larisa Petruţ, Raluca-Ionela Nicoară, Mădălina-Daniela Gavrilă (soliste vocal), Iulian-Alexandru Marinescu (vioară), Răzvan Ruszuly (acordeon), Valentin-Nicolae Diniş (taragot), George-Mihăiţă Toma (clarinet), Gabriel Muntean (saxofon), Gabriel-Nicolae Demian (taragot). „Aflat pentru a patra oară pe scenele FIMU (precedentele participări fiind în anii 2004, 2010 şi 2014) ansamblul de muzică tradiţională <Românaşul> a transmis cu intensă expresivitate profunzimea fascinantă a sufletului românesc prin interpretarea repertoriului inspirat ales – diferit pentru fiecare din cele trei spectacole (8,9 şi 10 iunie). La această ediţie au participat 101 grupuri (selecţionate dintr-un număr de 1185 care şi-au depus candidatura), însumând 1.400 de muzicieni din 38 de ţări (Japonia, Egipt, Mexic, Giorgia, India, Palestina, Australia, Armenia, SUA, Canada,ş.a.). Grupurile au concertat pe 21 de scene (15 în aer liber şi 6 săli) la care publicul a avut acces gratuit (anul acesta fiind un număr de 109.150 de melomani pe parcursul celor 5 zile de festival)”, a declarat muzicolog Ana Fodor, profesor la Liceul de Arte „Sigismund Toduţă” Deva, responsabil şi corespondent  pentru România al FIMU.

Back to top button
Close
Close