glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

„Ambulanţa pentru monumente” salvează două biserici din Hunedoara, unice în lume

Biserica din Vălari are un acoperiş nou, iar cea din Strei va beneficia, de asemenea, nu peste mult timp, de o învelitoare nouă şi de o refacere a căilor de scurgere a apei (defectuos executate cu mai bine de 15 ani în urmă). Asta mulţumită, în principal, proiectului „Ambulanţa pentru Monumente – Transilvania Sud”, derulat de Asociaţia „Monumentum”.

Cea mai mică biserică – monument din România are, de zilele trecute, un acoperiş nou. Asta după ce statul a ignorat total obiectivul decenii la rând.

Un exemplu de mobilizare

Asociaţia „Monumentum” a inclus biserica din Vălari pe lista de priorităţi a proiectului „Ambulanţa pentru Monumete – Transilvania Sud” (la a cărui finanţare a contribuit şi Prinţul Charles al Marii Britanii). În vara acestui an, în mai multe etape, au avut loc lucrările de refacere a acoperişului. „Şiţa a fost cumpărată de noi de la un meşter din Maramureş iar lucrările de montare a ei au fost făcute sub îndrumarea unor meşteri autorizaţi din zona Albac – Câmpeni. Cu materialele ne-am mai descurcat cum ne-am descurcat, dar manopera ne-ar fi costat de zece ori mai mult”, spune primarul comunei Topliţa, Nicolae Cerişer.
La reuşita întregului demers au contribuit profesori şi arhitecţi din mai multe centre universitare ale ţării, dar şi studenţi care, pe parcursul verii, au lucrat ca voluntari. Comunitatea din satul Vălari nu i-a lăsat să doarmă sub cerul liber, ci i-a găzduit şi hrănit, în semn de recunoştinţă că le repară <biserica ‘ai veche>. ”

La Strei se repară ce-au stricat alţii

Tot prin intermediul „Ambulanţei pentru Monumente – Transilvania Sud”, luna trecută au început lucrările pentru refacerea acoperişului bisericii-monument din satul Strei, de lângă Călan. Despre acest edificiu istoricii spun că ar fi chiar mai vechi cu o jumătate de veac decât Biserica din Densuş şi la fel de important pentru istoria României. La începutul anilor 2000, biserica a făcut obiectul unui proiect de restaurare, inclusiv a acoperişului, dar lucrările au fost făcute mai mult decât defectuos: după nici trei ani, prin acoperiş au început să apară găuri (se pare că şindrila a fost montată într-o lună de noiembrie, fără a fi uscată suficient în prealabil). Apa s-a infiltrat în pereţi, punând în pericol pictura murală medievală extrem de valoroasă. Nici scurgerile din imediata apropiere a pereţilor exteriori nu au fost făcute aşa cum ar fi trebuit. În 2004, Ministerul Culturii a fost sesizat în legătură cu situaţia de la Strei, dar nu a reuşit să facă mai nimic pentru a o remedia.
„Ambulanţa pentru Monumente” a reuşit să mobilizeze şi aici comunitatea locală şi să strângă, de la Primărie, Episcopia Devei şi Hunedoarei dar şi de la simplii admiratori ai monumentului care au dorit să facă donaţii, mare parte din suma necesară pentru un nou acoperiş, un nou paratrăsnet şi un nou sistem de iluminat. Lucrările se desfăşoară, de asemenea, cu voluntari, sub supravegherea unor specialişti în domeniu.

 

Citeşte şi:

https://glasul-hd.ro/biserica-de-la-valari-are-nevoie-urgenta-de-un-acoperis-nou/

https://glasul-hd.ro/turist-la-biserica-batjocorita/