glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

Altă iarnă, alţi copaci căzuţi la Regia, altă oportunitate ratată de CJ

Încă doi copaci au căzut în situl Sarmizegetusa Regia, sub greutatea zăpezii, în ultimele zile. Unul s-a prăbuşit aproape de Poarta de Est a obiectivului, celălalt aproape de Băile Romane. După scandalurile nefondat declanşate în urmă cu un an, CJ Hunedoara se teme să mai taie vreun arbore periculos şi aşteaptă sfârşitul unui proces îndelungat: scoaterea din fondul forestier. Administratorul sitului, Vladimir Brilinsky, precizează că o astfel de decizie NU va duce la nicio defrişare la Sarmizegetusa Regia.

„Avem doi copaci căzuţi în ultima vreme. Unul chiar blochează traseul de vizitare şi turiştii sunt nevoiţi să treacă peste el. Sper să nu avem accidente din cauza asta. Nu ne putem atinge de copac până nu avem toate aprobările necesare”, spune Vladimir Brilinsky.

Anul trecut, Consiliul Judeţean a reuşit, după demersuri dificile, să înceapă extragerea a aproximativ 100 de arbori periculoşi din situl istoric Sarmizegetusa Regia. În momentul lucrărilor s-a iscat însă un scandal gratuit, pe parcursul căruia s-au publicat informaţii false, totul plecând de la afirmaţiile unui ONG de mediu, continuându-se cu declaraţii la fel de nefondate ale senatorului USR Mihai Goţiu. S-a vorbit atunci de tăieri ilegale, de defrişări. Reprezentanţii CJ aproape degeaba au prezentat documentele şi realitatea din teren. Ştirea senzaţională, negativă (dar falsă) se propagase deja şi iscase furtuna dorită. După ce „apele s-au liniştit”, Consiliul Judeţean nu a continuat demersurile în aceeaşi direcţie. Firma tocmită să scoată cei aproximativ 100 de copaci a scos doar vreo 80 şi n-a dorit să se mai întoarcă din cauza dificultăţii lucrării. În mod normal, în luna aprilie a anului trecut, CJ ar fi trebuit să reia procedura aplicată în 2017: o nouă evaluare a stării de sănătate a copacilor, o nouă marcare a acestora, o nouă licitaţie pentru desemnarea firmei care să-i scoată. A preferat să nu facă nimic în această direcţie, cel mai probabil, din cauza unui nou scandal mediatic (foarte probabil la fel de puţin fundamentat ca primul). În schim, Consiliul Judeţean a început demersuri pentru ca 9,6 hectare de pădure de pe suprafaţa sitului Sarmizegetusa Regia să fie scoase din fondul forestier, în condiţiile legii. „Am făcut o adresă la Direcţia Silvică Hunedoara şi aşteptăm un răspuns. Apoi va trebui să ne adresăm RNP Romsilva şi Ministerului Mediului, dar cred că va mai dura o vreme. Pentru suprafeţe mai mici de 10 hectare se poate obţine scoaterea din fondul forestier prin ordin al ministrului. Asta este: pentru autostrăzi scoatem imediat păduri din fondul forestier, dar când vine vorba de un simbol important al României trebuie să facem hârtii peste hârtii, să dăm la schimb şi bani dar şi o suprafaţă împădurită de trei ori mai mare”, spune administratorul public al CJ, Costel Avram.
La Sarmizegetusa Regia, acum, solul este îngheţat bocnă, iar stratul de zăpadă e de 60 de centimetri, cu 20 mai mult decât minimul necesar pentru ca o eventuală continuare a operaţiunii începute anul trecut să aibă loc. Dar nu mai e „loc” de aşa ceva.