glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Abordare optimistă din partea directorului Samuel Dioane: „CEH poate fi salvat, chiar şi-n al 13-lea ceas”

A devenit un obicei ca, toamna, la Complexul Energetic Hunedoara să nu se numere „bobocii”, ci problemele ce par imposibil de rezolvat. CEH este „în groapă” din punct de vedere financiar, fără cine ştie ce stocuri de cărbune şi cu principala-i termocentrală, cea de la Mintia, ameninţată cu închiderea. Cu toate acestea, directorul Complexului, Samuel Dioane, susţine că societatea mai poate fi salvată, în forma sa actuală: cu patru exploatări miniere şi două termocentrale.

Una dintre urgenţele de la CEH în acest sfârşit de an este prelungirea activităţii minelor Lupeni şi Lonea. Iniţial, în faţa Comisiei Europene, Ministerul Energiei şi-a asumat închiderea lor pe 31 decembrie 2018. Asta se întâmpla în toamna lui 2016. Fără cele două mine, termocentralele de la Mintia şi Paroşeni nu pot funcţiona, pentru că au fost proiectate să ardă cărbune din Valea Jiului. În orice variantă de amestec cu cărbunele de import, huila din Valea Jiului trebuie să reprezinte cel puţin 75 la sută din „reţeta” folosită în grupurile energetice.

Polonezii fac o nouă evaluare

CEH a comandat INSEMEX Petroşani un studiu prin care să se stabilească dacă exploatările amintite pot fi închise sau nu, fără riscuri, la finalul acestui an. Concluzia INSEMEX a fost negativă. Comisia Europeană nu a luat însă în considerare studiul, considerând că acesta poate fi subiectiv, dat fiind „gradul mic de independenţă al INSEMEX faţă de statul român”. CEH Hunedoara a propus apoi ca un nou studiu să fie făcut de GIG, un institul polonez de specialitate „cel mai bun din Europa”, după cum spune directorul Samuel Dioane: „Au venit domnii de la GIG, au stat patru zile în Valea Jiului, pentru o predocumentare. Urmează perioada de contractare a studiului. După ce se va semna contractul, 17 specialişti ai institutului polonez vor lucra la elaborarea studiului. Eu aş fi vrut să avem un prim punct de vedere în decembrie, anul acesta, dat fiind faptul că suntem presaţi de acel termen de 31 decembrie, pentru Lonea şi Lupeni. Am înţeles că un prim punct de vedere îl vor putea emite în ianuarie, iar la acel moment se va putea estima şi cât anume va dura până la finalizarea studiului. Şi în cazul INSEMEX a durat mai bine de o lună, dar INSEMEX cunoaşte deja foarte bine exploatările, fiind nevoie din partea noastră doar de furnizarea unor actualizări ale datelor. Acum vom face o adresă către Ministerul Energiei, care se va adresa apoi Comisiei Europene, cu solicitarea de a ni se permite să funcţionăm cu cele două mine până la finalizarea studiului pe care îl va efectua institutul polonez. Din primele discuţii cu specialiştii polonezi a reieşit că nici la ei nu a fost posibil ca o exploatare minieră să fie închisă, în condiţii de siguranţă, în doar doi ani. Nu cred că cineva îşi poate asuma închiderea minelor Lonea şi Lupeni acum”.

Disponibilizări decise săptămâna viitoare

În decembrie anul acesta, CEH ar trebui să disponibilizeze 850 de salariaţi. Samuel Dioane spune încă o dată că cifra va fi mai mică, dar ea depinde şi de rectificarea bugetară aşteptată să fie comunicată astăzi. După rectificarea bugetară, săptămâna viitoare, administraţia va discuta cu sindicatele detalii legate de numărul disponibilizărilor care vor fi făcute.

Cărbune din Slovenia, soluţie pentru Mintia?

În ce priveşte îngrijorările energeticienilor de la Mintia, soldate cu un nou protest spontan, miercuri, Samuel Dioane consideră că sunt, oarecum, justificate. Directorul CEH face însă o serie de precizări care ar trebui să liniştească spiritele, cel puţin pentru moment: „Da, pe site-ul Ministerului Energiei apare un grup pe gaz la Mintia, dar e vorba de o investiţie nouă, care nu are de-a face cu Termocentrala. Un grup pe gaz poate deveni funcţional cel mai devreme în patru ani. La ora actuală noi avem acolo un Grup III modernizat şi un Grup IV cu o furnitură nouă ce poate fi montată pe el. În aceşti patru ani s-ar putea lua deciziile necesare pentru ca la Mintia să avem în continuare şi producţie de energie pe bază de huilă. Sindicaliştii de la Mintia au dreptate să fie îngrijoraţi, dacă stau şi se gândesc doar la momentul de azi, când termocentrala poate fi închisă din cauza problemelor de mediu, dar noi avem acum o delegaţie trimisă în Slovenia, de unde am putea aduce cărbune cu un conţinut foarte mic de sulf, dar cu o umiditate crescută. Dacă am reuşi să reducem umiditatea, am putea folosi acel cărbune la Mintia, în amestec cu cel din Valea Jiului, iar termocentrala n-ar mai avea astfel nevoie de instalaţie de desulfurare. Sunt nişte lucruri pe care încercăm să le mişcăm acum în direcţia favorabilă CEH. Complexul Energetic Hunedoara poate fi salvat şi acum, în cel de-al 13 – lea ceas. Sunt convins de asta. CEH este singurul angajator din judeţ care mai are peste 4.000 de salariaţi. Dacă şi CEH-ul se mai distruge…”.
În pledoaria sa privind şansele de redresare ale CEH, Samuel Dioane adaugă şi faptul că, la venirea sa pe postul de director, producţia zilnică de huilă era de 1.000 de tone, iar acum a ajuns la 2.500. Dioane susţine că aceasta ar putea ajunge la 4.500 – 5.000 de tone, în toamna anului viitor.

Idei posibile, cu anumite condiţii
Preşedintele Sindicatului „Muntele”, Darius Câmpean, spune că ideile avansate de Samuel Dioane pot fi transpuse în realitate, dar cu unele condiţii: „Eu ştiu că un prim punct de vedere al institutului polonez va trebui formulat în decembrie, anul acesta, privind închiderea minelor Lonea şi Lupeni. Creşterea producţiei este posibilă doar dacă nu apar sincope pe piaţa de energie şi aprovizionarea cu materiale şi dacă se alocă bani pentru reparaţiile de care e nevoie la echipamentele care se doresc a fi mutate de la Lupeni la Livezeni. În ce priveşte Mintia, noi susţinem varianta SIEG, variantă care ar urma să asigure şi banii necesari pentru conformarea la normele de mediu. În ce priveşte numărul disponibilizaţilor, eu cred că apar în mod mai clar premisele prelungirii activităţii la Lonea şi Lupeni şi-atunci e normal să se analizeze încă o dată necesarul de personal, pentru că, altfel, riscăm să ne trezim că nu mai avem cu cine lucra”.

Back to top button
Close
Close