glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

A început ediţia 2019 a programului „Casa Verde”

Ediţia din acest an a programului „Casa Verde” presupune mai multe schimbări majore. Finanţările se acordă doar pentru panouri fotovoltaice care generează curent electric (nu şi pentru instalaţiile de apă caldă şi căldură) iar solicitantul va trebui să lucreze direct cu un instalator autorizat de AFM.

Finanţarea maximă nerambursabilă care poate fi accesată de un solicitant (persoană fizică) este de 20.000 de lei şi trebuie să reprezinte cel mult 90 la sută din valoarea totală a proiectului dorit de acesta.

Dacă, până anul trecut, cererile de acest fel se depuneau la agenţiile judeţene pentru protecţia mediului, acum procedura este schimbată. „Doritorul trebuie să depună solicitarea direct la unul dintre la instalatorii validaţi de Administraţia Fondului de Mediu. Lista cu aceşti instalatori validaţi se găseşte pe site-ul AFM. Din judeţul Hunedoara există patru instalatori validaţi, dar hunedorenii nu sunt obligaţi să se rezume la aceştia, ci pot lucra cu oricare dintre societăţile existente pe lista amintită. Odată depusă solicitarea, instalatorul validat încarcă documentaţia necesară într-un sistem şi blochează o anumită sumă. După ce suma este confirmată de către AFM, beneficiarul semnează un contract cu instalatorul ales şi un accept de conectare a instalaţiei sale cu reţeaua de energie electrică (pentru că energia produsă de panouri este livrată în sistem, după care îi este scăzută din factură beneficiarului – n.red.). Apoi beneficiarul plăteşte diferenţa dintre suma suportată din bugetul programului «Casa Verde» şi valoarea totală a proiectului său”, explică Georgeta Barabaş, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara.

La nivel naţional, bugetul pentru ediţia din acest an a Programului „Casa Verde” este de 630 de milioane de lei. Nu există limitări pe judeţe în ce priveşte numărul de solicitări care pot fi depuse.

Tags