glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

A 9-a ediție a „Zilelor Icoanei”, la Deva. Vezi programul evenimentului

A 9-a ediție a evenimentului cultural „Zilele Icoanei” va debuta sâmbătă, 19 octombrie, începând cu ora 18.00, la Palatul Magna Curia (Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva), unde va fi vernisată expoziția de artă bizantină: „Patrimoniu contemporan, imaterial, universal”.

Vor fi expuse lucrări realizate în tehnica mozaicului, icoane pe panou de lemn, icoane pe sticlă, picturi după manuscrise bizantine, fotografii, care vor prilejui o incursiune în universul artei bizantine sub diversele ei manifestări. În continuarea evenimentului, membrii grupului „Sfântul Ioan Damaschin” din Cluj-Napoca vor susţine un concert de muzică bizantină în Sala Șemineului.

„Titlul expoziției exprimă duhul artistic bizantin prin evocarea unei dimensiuni trihotomice, specifică lumii constantinopolitane. Un patrimoniu imaterial este totodată universal, dar mai ales, contemporan, reprezentând, astfel, o necesitate și un reper pentru exigențele duhovnicești ale vremii noastre. Căutarea autenticului este materializată astfel, ea păstrând totodată legat firul tradiției, împletit cu contemporaneitatea. Concertul de muzică bizantină va cuprinde atât cântări din cadrul slujbelor, cât și piese din folclorul bizantin, cu precădere interpretările cântărilor de la curtea imperială, toate acestea pentru a introduce publicul într-o atmosferă inedită, temeluită pe deschiderea spre orizonturile lumii bizantine”, spune dr. Sorin Albu, lector universitar la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca.

„Zilele Icoanei” se vor încheia duminică, 20 octombrie, cu Sfânta Liturghie, care se va desfășura la Biserica “Sfântul Vasile cel Mare” din Deva, de la ora 10.00, precedată de slujba Utreniei, de la ora 08.00. Răspunsurile la strană vor fi date de Grupul „Ioan Damaschin”.

Expoziția de artă bizantină poate fi vizitată în perioada 19 octombrie 2019 – 24 noiembrie 2019, de marți până duminică, conform programului de vizitare al Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.

Ediția din acest an a „Zilelor Icoanei” este organizată de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în colaborare cu Episcopia Devei și a Hunedoarei, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și Grupul Sfântul Ioan Damaschin din Cluj-Napoca.

Back to top button