600 de copii și tineri vulnerabili mai aproape de sport și de escaladă prin proiectul “Valea Jiului la înălțime”
600 de copii și tineri cu dizabilități, instituționalizați și din medii vulnerabile din Valea Jiului își vor dezvolta, prin sport și escaladă terapeutică, abilitățile sportive și de viață independentă, încrederea în sine și vor beneficia de alternative sănătoase de petrecere a timpului liber. Proiectul va crea o infrastructură sportivă accesibilă și o rețea de de suport comunitar formată din părinți, profesori și personal al Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului.
“Valea Jiului la înălțime” este un proiect ce se va desfășura în perioada august 2024 – aprilie 2025, derulat de Asociația Club Sportiv Climb Again și finanțat prin programul În Stare de Bine (www.instaredebine.ro), susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
“Ne adresăm unei comunități extrem de vulnerabile, unde sărăcia, corelată cu lipsa de modele pozitive, de oportunități de dezvoltare și experiențe benefice, îi face pe tineri să nu-și dorească să spere la mai mult. Să creadă că viața școlară este un chin, iar ei să fie mult mai predispuși la fenomene sociale deviante, precum abandonul școlar, abuzul, violența domestică și consumul de droguri.
Acești copii pot fi îndrumați, prin sport, să-și găsească stima de sine, să aparțină unei comunități. Sportul, cu precădere escalada, le oferă o ocupație sănătoasă, îi ajută să găsească valorile care lipsesc mediului familial, îi distrează, îi întărește și le dă un sens, o identitate, un statut.
Aducem în discursul sportului terapeutic și dimensiunea comunitară, prin integrarea lui în viața copiilor, a profesorilor și a părinților, indiferent de etnie, capacitate fizică, vârstă sau condiție socială. Puterea sportului poate mișca comunități, îi poate aduce împreună și membrii ei pot vedea în sport o cale de urmat.” – declară Emilia Mocan, Director dezvoltare Climb Again și coordonator proiect.
Aducem comunitatea mai aproape de sport
Prin proiectul “Valea Jiului la înălțime” facem primii pași din visul nostru de a extinde misiunea Climb Again și mai mult la nivel național către copii și tineri cu dizabilități, dar și copii și tineri din medii defavorizate.
Vom promova sportul ca instrument de dezvoltare personală în rândul elevilor prin organizarea a șase evenimente sportive de o zi cu Turnul mobil de escaladă pentru 600 de copii din localitățile Petroșani, Petrila, Vulcan, Aninoasa, Lupeni, Uricani.
Vom crea o rețea comunitară de promotori ai sportului de 200 de persoane din rândul profesorilor, personalului DGASPC, părinților, care să înțeleagă importanța sportului în dezvoltarea armonioasă a copilului, să promoveze sportul în rândul elevilor, iar o parte din ei să se implice în sesiunile recurente de terapie prin escaladă.
Ștergem un “NU” din viețile copiilor cu dizabilități
Încă din 2014, ONG-ul Climb Again oferă pași concreți către independență copiilor și tinerilor cu dizabilități printr-o metodă unică de terapie – escalada. Sunt zeci de mii de copii cu nevoi speciale în România care au auzit atât de des “nu poți”, încât l-au transformat într-o realitate cotidiană.
Pe peretele de escaladă, ei sunt încurajați să-și depășească limitele. Învață că POT, învață bucuria succesului, își canalizează energia într-o direcție constructivă.
Impactul evenimentelor sportive pe care le vom organiza nu se va limita numai la copiii participanți, ci va influența întreaga comunitate, contribuind la schimbarea atitudinii față de sport și beneficiile acestuia, devenind un catalizator social.
Despre Asociația Climb Again: Fondator și coordonator al Lotului Național de Paraclimbing al României, este o organizație non-guvernamentală afiliată la Comitetul Național Paralimpic și Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE), fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă. Încă din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiențe de vedere, de auz, dizabilități motorii și neuromotorii, deficiențe asociate. Detalii pe: www.climbagain.ro
Despre programul În Stare de Bine
În Stare de Bine este un program anual de finanțare ce oferă granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro pe an organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu susținerea financiară a Kaufland România.
Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în trei domenii esențiale – cultura, sportul și viața sănătoasă – și care se adresează grupurilor vulnerabile și comunităților din care acestea fac parte.
În acest an, în mod excepțional, criza umanitară din Ucraina a determinat reorientarea parțială a programului către sprijinirea migranților și refugiaților alungați de război din țara vecină.
Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.