glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

275 de hunedoreni speră la bani prin programul „Casa verde”

În numai o săptămână, suma alocată judeţului Hunedoara pentru ediţia din acest an a programului „Casa verde” a fost epuizată. Acceptarea dosarului la APM Hunedoara nu echivalează însă cu acordarea finanţării. Administraţia Fondului de Mediu decide, la Bucureşti, cine primeşte bani şi cine nu  pentru panouri solare ori pompe de căldură.

Iniţial, se anunţase că, pentru Hunedoara au fost alocaţi 1,2 milioane de lei în programul “Casa Verde”. Ulterior suma a fost suplimentată cu 400.000 de lei. Doar 275 de dosare au fost preluate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, în limita „bugetului” alocat. „În ediţiile precedente puteam prelua dosare peste plafonul sumei alocate, astfel încât, dacă un dosar era considerat ne-eligibil, următorul de pe listă să poată fi acceptat la finanţare. Anul acesta regula a fost schimbată, ghidul de finanţare fiind diferit. Nu ştiu ce se va întâmpla cu banii rămaşi în urma respingerii unor dosare”, spune directorul executiv al APM Hunedoara, Georgeta Barabaş.

Cu ochii pe site-ul www.afm.ro

Persoanele care au reuşit să depună dosare complete la APM Hunedoara, până ieri, trebuie să urmărească site-ul Administraţiei Fondului de Mediu (www.afm.ro), după data de 24 octombrie, pentru a vedea dacă solicitările lor au fost sau nu acceptate. În termen de 60 de zile de la publicarea deciziilor de acceptare la finanţare, persoanele în cauză trebuie să semneze contracte de finanţare la sediul APM Hunedoara. Solicitanţii au apoi la dispoziţie un an pentru a-şi cumpăra şi monta (pe cheltuială proprie) instalaţiile pentru care au depus cerere. Abia după această fază, persoanele în cauză pot solicita decontarea sumelor, iar termenul este tot de un an de la data semnării contractului de finanţare.

„Coadă” dezordonată de la Bucureşti

Ediţia 2016 a programului „Casa verde” acordă 3.000 de lei pentru panouri solare „simple”, 6.000 de lei pentru panouri solare presurizate şi 8.000 de lei pentru pompe de căldură. Peste 300 de persoane se aflau lunea trecută la intrarea în sediul APM Hunedoara aşteptând să depună actele prin care sperau că vor obţine bani pentru instalaţii de genul celor amintite. Procedura de depunere a fost mai complicată, din cauză că, anul acesta, pe lângă verificarea administrativă a hârtiilor a fost impusă şi o validare a datelor într-o aplicaţie on-line. „Oamenii, care aşteptau la coadă de ore bune, întocmiseră o listă de ordine. În baza acelei liste şi a unei estimări de timp privind durata înregistrării unui dosar, noi am emis bonuri de ordine, astfel încât cetăţenii să nu stea zeci de ore la coadă. Iniţiativa noastră a fost însă anulată de o decizie luată la Bucureşti, din câte ştiu eu, după sesizarea unei televiziuni locale”, spune Georgeta Barabaş.

Tags