glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Se lucrează la un regulament judeţean al zonelor montane. Unii turişti vin în judeţ, produc pagube şi pleacă nesancţionaţi

În ultimii ani sunt din ce în ce mai dese cazurile de grupuri de turişti care vin în munţii judeţului Hunedoara, încalcă reguli de bun simţ, apoi cer ajutorul autorităţilor judeţene (finanţate din banii hunedorenilor), după care pleacă liniştiţi spre casele lor. Salvamont Hunedoara, Consiliul Judeţean şi Prefectura lucrează la un regulament al zonelor montane,astfel încât cine greşeşte să plătească măcar o amendă. În străinătate, pe lângă amenzi, sunt plătite şi intervenţiile echipajelor de urgenţă.

Sâmbătă, un grup de cinci turişti ajunşi în Masivul Retezat a solicitat ajutorul Salvamont. Aceştia s-au rătăcit, din cauza ceţii şi a vântului puternic. Până aici, nimic anormal. Doar că turiştii urcaseră pe creasta principală a masivului deşi au fost avertizaţi, în prealabil, tot de salvamontişti, să nu o facă. Pe scurt, s-au dus „pe răspunderea lor”, dar, dacă nu le-ar fi răspuns nimeni la apelul de ajutor, răspunzători ar fi fost alţii, nu ei. Se întâmplă astfel de incidente indiferent de nivelul de experienţă al montaniarzilor. Anul trecut, în ianuarie, o adevărată tragedie a avut loc în Retezat: doi copii cu vârste de 12, respectiv 13 ani, au murit într-o avalanşă, după ce adulţi cu multă experienţă în alpinism i-au dus într-o zonă periculoasă. În decembrie, anul trecut, trei ghizi montani au fost surprinşi de o avalanşă în Parâng. Unul a decedat. Toţi trei fuseseră însă, în prealabil, avertizaţi să nu plece pe traseul respectiv, după cum au spus reprezentanţii Salvamont.

În munte, tragediile sunt inevitabile, să zicem. Numărul inconştienţilor care urcă pe munte însă ar putea fi limitat. Mai ales vara, pe „bulevardul” dintre Pietrele – Genţiana – Bucura – Poiana Pelegii, încă mai poţi vedea „turişti” care vor să urce în şlapi.

Majoritatea, indiferent de experienţă şi echipament, urcă pe munte spunându-şi „Dacă păţesc ceva, chem Salvamontul”, uitând că, până la urmă, salvamontiştii sunt şi ei oameni expuşi cam aceloraşi riscuri, nicidecum super-roboţi.

Ovidiu Bodean: „Cheia e în sistemul de asigurări”

Şeful Serviciului Public Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, spune că, date fiind incidentele din ce în ce mai dese cu turişti „răzvrătiţi”, s-a decis ca, la nivel judeţean, să se întocmească un regulament de vizitare a zonelor montane, pe baza căruia Jandarmii să poată sancţiona diferitele abateri de la norme de bun simţ, până la urmă: „Probleme mari avem din cauza grupurilor care vin şi desfăşoară activităţi, dar nu spun nimănui. Ar trebui să ştim şi noi pentru a suplimenta personalul care activează în zonele respective. Sau, mai sunt, de exemplu, câte 20 – 30 de maşini de off-road, vin şi fac off-road pe te miri unde, mai şi distrug proprietăţile oamenilor, după care pleacă, pur şi simplu, fără să-i întrebe nimeni nimic. Să nu mai vorbim despre turiştii care ignoră şi avertizările meteo şi pe cele ale salvamontiştilor, ori jandarmilor, şi se aventurează pe munte. E nevoie de un regulament clar, la nivel judeţean şi se lucrează la aşa ceva împreună cu juriştii”.

În sprijinul afirmaţiilor sale, Ovidiu Bodean dă ca exemplu o situaţie relativ recentă: „Anul trecut am avut doi nemţi coborâţi din munte. Fuseseră loviţi de fulger. I-am coborât, i-am trimis la Timişoara, ba chiar le-am trimis şi maşina cu toate bagajele acolo. Apoi, la câteva luni distanţă, ne-au contactat şi ne-au spus să le facem un deviz al intervenţiei noastre. Le-am spus că nu avem cum să le emitem un deviz şi o factură pentru că, la noi, aşa ceva e gratis. «E gratis? Cum adică, voi sunteţi întregi la cap? Păi aţi venit, ne-aţi salvat, aţi muncit mult pentru asta!». Cam asta a fost reacţia lor. Asta pentru că acolo există un sistem de asigurări care funcţionează corect. Cheia e în sistemul de asigurări. E drept, că niciunde în lume nu este interzis accesul pe un traseu. Dar există avertizări şi recomandări. La noi se respectă şi nu prea. De exemplu, acei ghizi surprinşi de avalanşa din Parâng, relativ recent, au fost avertizaţi să nu meargă. Au spus că ei se descurcă. Doi au scăpat, unul nu”.

2 Comments

  1. Rezolvarea multor probleme ar fi existenta unor marcaje turistice, ale traseelor montane ca in strainatate, daca tot se aminteste de strainatate. Noi avem marcaje de pe timpul impuscatului sau deloc…poate aude si dl. Bodean, ca de vazut nu se vede decat de pe trasee si poate asa ajunge si la urechile celor care au obligatia sa se ocupe de partea turistica a judetului. Realitatea se vede doar pe munte.

Back to top button