glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Primăria Deva concediază 150 de angajaţi. Anul trecut, fondul de salarii a fost de trei ori mai mare decât bugetul pentru investiţii

Primăria Devei va tăia salariile cu 20 la sută şi, mai mult, va concedia aproximativ 150 de  angajaţi. Anunţul a fost făcut ieri de Florin Oancea. Noul primar spune că a găsit în Primărie anomalii imposibil de acceptat. De exemplu, fondul de salarii de anul trecut a fost de trei ori mai mare decât banii alocaţi pentru investiţii.

Chiar dacă, anul trecut, funcţionarii Primăriei Deva au beneficiat de consistente majorări salariale, liderii sindicali ai acestora au îndrăznit să-i ceară noului primar al Devei încă o creşetere a salariilor, cu 20 la sută, astfel încât retribuţiile lor nete să nu fie diminuate în urma trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat. S-au lovit de un refuz ferm din partea primarului. Mai mult, Florin Oancea spune că va concedia 150 de salariaţi.

Mai mulţi ca la Oradea

Primăria Devei are acum o organigramă aprobată cu 902 posturi. 843 sunt ocupate. În 178 de cazuri este vorba despre persoane plătite de la bugetul de stat (însoţitori ai persoanelor cu handicap sau medici care activează la cabinetele din şcoli). Restul de 665 sunt angajaţi plătiţi din banii devenilor. „Acum 10 ani nu ştiu dacă erau 400 de angajaţi de toţi. Ce s-a întâmplat: fiecare primar care a venit a lăsat organigrama aşa cum era, dar şi-a mai adus el oameni, prin stânga şi prin dreapta. A venit alt primar şi-a umflat din nou organigrama. Noi avem acum un număr de angajaţi mai mare ca Oradea, oraş cu 220.000 de locuitori (de trei ori mai mulţi ca ai Devei – n.red.) şi asemănător cu cel al Primăriei Arad. Sunt multe compartimente în care schema de personal este supra-dimensionată. Un exemplu: Serviciul Cantină – 13 angajaţi. Director, şef serviciu, patru bucătari, magazionere, şofer… de toţi, 13 oameni. Activitate? 67 de plase cu o pâine, două conserve şi o sticlă de ulei. Nu fac mâncare gătită. Doi oameni fac 67 de astfel de plase într-o jumătate de oră”, declară Florin Oancea

Au vrut şi mai mult

Conform datelor prezentate ieri de Oancea, în noiembrie 2017, Primăria Deva a plătit salarii în valoare totală de 3,4 milioane de lei, aproape dublu faţă de aceeaşi lună a anului 2016. Fondul de salarii al Primăriei Deva ar fi ajuns asftel la 10 milioane de euro, în timp ce veniturile proprii ale instituţiei nu depăşesc 25 de milioane de euro pe an, iar investiţiile previzionate pentru anul trecut nu treceau de 3 milioane de euro. Cu toate că banii pentru salarii reprezentau mai bine de o treime din veniturile Primăriei, sindicaliştii şi-ar fi dorit încă o creştere de 20 la sută, ceea ce ar fi însemnat încă vreo 2 milioane de euro, tot pentru fondul de salarii. La fel de îndrăzneţi au fost şi reprezentanţii Poliţiei Locale Deva, care, pe lângă măsurile de „conservare” a salariilor nete, au cerut şi plata normei de hrană: încă vreo 300.000 de euro pe an (în condiţiile în care salariul net al unui poliţist local pleacă de la 4.000 de lei, iar în instituţia amintită există angajaţi, mai nou, pe funcţii de conducere retribuite cu 5.000 – 7.000 de lei net pensionari din MAI şi Armată – n.red.). „Am spus «Bun, sunt de acord, dar doar dacă cetăţenii sunt mulţumiţi de Poliţia Locală. Şi nu sunt. Vă spun sigur asta. Nu vă plătesc şi norma de hrană pentru că salariile sunt mai mult decât rezonabile». Şi le-am mai spus ceva: «Sunteţi 112 persoane la Poliţia Locală. Legea prevede un poliţist la 1.000 de locuitori. Ar trebui să fiţi maximum 70”, a declarat Oancea.

„Ne-a luat-o Hunedoara înainte”

Primarul Devei mai spune că prin regândirea organigramei, reducerea de personal şi refuzul de a majora salariile brute, Primăria va face o economie la fondul de salarii de aproximativ 3,3 milioane de euro. Revenind la organigramă, Oancea le face reproşuri şi actualilor săi viceprimari Răzvan Mareş şi Ovidiu Moş: „Colegii mei, din stânga şi din dreapta (trimitere la cei doi viceprimari), au fost doi ani pe funcţii de conducere. A luat vreunul organigrama să spună: « Totuşi, 10 milioane de euro. N-avem bani de investiţii. Ce facem? Că ne-au luat-o toţi înainte. A luat-o Hunedoara înaintea Devei. Nu mai vorbesc de Alba » (…) Mi-am propus să fiu corect faţă de mine şi faţă de toţi. Nu am probleme personale cu X sau Y să plece din Primărie. Nu m-a interesat niciodată că l-a adus Muntean, Mărginean, Mareş sau Moş pe X sau Y. Mă interesează, îşi face sau nu treaba”.

„Revoluţie” cu schimbări şi demisii

De la instalarea lui Florin Oancea pe postul de primar, Primăria Devei a devenit un teren cu nisipuri mişcătoare. Arhitectul – şef, Angela Kalauz, a demisionat „din motive personale”, la o săptămână după venirea noului primar. Şeful SPIGM, Tiberiu Coroiu, a procedat la fel, începând cu 1 ianuarie. De fapt, la SPIGM problemele abia încep: serviciul este subiectul unei anchete penale în care sunt suspectate achiziţii incorecte şi alte încălcări ale legii. Corpul de Control al Primarului face aici verificări, iar concluziile vor fi transmise anchetatorilor, dar vor fi şi prezentate public, săptămâna viitoare, după cum spune Oancea.

Tot începând din decembrie, Răzvan Mareş nu mai joacă rol de primar: „Mircia Muntean i-a lăsat lui Mareş atribuţii cât pentru un post de primar. Acum domnul Mareş se ocupă în principal de partea de asistenţă socială. Domnul Ovidiu Moş urmează să se ocupe în principal de proiectele cu finanţare guvernamentală”, a declarat noul primar.

Florin Oancea a mai anunţat că directorul tehnic, Ciprian Răchită, a fost şi el trecut la compartimentul de Asistenţă Socială, din cauză că nu a reuşit să schimbe modul de lucru din serviciile de Achiziţii şi Investiţii, aflate în subordinea sa.

Tot ieri, Oancea a mai declarat că, începând din ianuarie, Primăria nu va mai plăti niciun leu pentru salariile angajaţilor de la Aqualand. Primarul spune că aici mergeau ca invitaţi tot felul de persoane cu salarii mari, care nu plăteau bilet. „După ce i-am anunţat că nu le mai dăm bani de salarii, se pare că au găsit soluţii. Doar luni (1 ianuarie – n.red.) s-au încasat 30.000 de lei din bilete”.

12 Comments

 1. Felicitări dle primar! Desființați sistemul comunistoid p.c.r.,-pile,cunostinte,relatii-trântori,analfabeți,rude,amante in secolul digitalizării … să rămână profesioniștii,restul afară.

 2. Nu pot decât să felicit inițiativa Primarului!
  Dacă veți compara numărul actual al funcționarilor de la Primăria Deva cu cel existent la Revoluția din Decembrie veți avea un șoc!
  De la 37 la …….? e un număr, nu?
  Asta în condițiile introducerii unei tehnici indiscutabile!

 3. Sporul de funcționari în Primăria Deva a avut ca efect și majorarea contribuțiilor , taxelor , impozitelor locuitorilor , costului actelor administrative erc. , chiar dacă în prezent aceste costuri nu sunt ușor comparabile!

 4. Daca se tine de cuvint Domnul Oancea,atunci sa-i dea Domnul sanatate si mult spor la treaba. „No Hai”!

 5. Un primar idiot…asa au facut cei de la PNL au taiat salariile la oameni si au facut restructurari, rusine PNL!!