glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Parcul Corvinul, cândva cel mai frumos din judeţ, a devenit şi mai urât (GALERIE FOTO)

În ciuda faptului că, recent, aleile sale au fost reasfaltate, iar scările dinspre b-dul 1848 şi strada George Enescu au fost reconstruite, Parcul Corvinul din Hunedoara arată acum şi mai rău. Actualul primar al oraşului promite că situaţia se va schimba radical până în octombrie.

2Noroc că vara care se termină acum n-a fost una extrem de călduroasă. Altfel, cel mai răcoros şi, cândva, cel mai frumos parc din Hunedoara ar fi existat degeaba. Înainte de alegeri, ex-primarul Viorel Arion încerca să mai câştige susţinere electorală alocând bani pentru reasfaltarea aleilor şi refacerea scărilor de acces. E drept, situaţia juridică a parcului a început să se lămurească abia la finele anului trecut. Vreme de 12 ani, Primăria Hunedoarei nu a putut interveni în Parcul Corvinul din cauza unui parteneriat eşuat cu firma privată care a mutilat zona ridicând ilegal o clădire, de aproape două ori mai mare decât dimensiunile aprobate. Mai bine de un deceniu, Primăria a susţinut că firma privată este obligată să se ocupe de modernizarea şi întreţinerea parcului, începând din momentul ridicării construcţiei, în timp ce firma susţinea că are această obligaţie doar din momentul în care primeşte autorizaţii de funcţionare pentru spaţiile de alimentaţie publică pe care avea de gând să le amenajeze în clădirea respectivă.

Imagini tragi-comice

Dacă intri în Parcul Corvinul dinspre bustul Mariei Cioncan, eşti întâmpinat de iarbă crescută destul de mult şi de bănci care abia se mai ţin. Peste vechiul asfalt al aleilor s-a pus încă un strat destul de gros de asfalt nou. Aşa se face că unele bănci, dintre puţinele care mai sunt cât de cât întregi, „au rămas mici”. Nivelul de călcare a fost ridicat destul de mult. Îndeajuns încât să fie incomod să te aşezi pe vreo bancă. Sunt doar 15 – 20 de centimetri între nivelul asfaltului şi nivelul de şezut al băncilor. Cel mai bine, „schimbarea” se vede în scuarurile în care existau şi acele mese de tenis din beton. Acum doar copiii de până la trei ani le-ar putea folosi pentru a juca ping-pong. Totuşi, câţiva localnici insistă să vină aici pentru a se relaxa. Le place că parcul e aproape gol mai mereu şi e cel mai răcoros din oraş, datorită copacilor şi suprafeţelor mari încă neacoperite de betoane.

Pe lângă „ruina” din parc

3Spre partea centrală a Parcului Corvinul, băncile încep să dispară. Rămân doar mici mormane de stinghii de lemn sau părţile metalice laterale încă neduse la vreun centru de colectare a fierului vechi. Fântâna arteziană circulară din apropierea clădirii care a mutilat parcul are de toate, numai apă nu: crengi uscate, moloz, cărămizi, nisip, bucăţi metalice, cioburi… Nici dispozitivele de joacă nu mai seamănă deloc cu cele montate cine mai ştie când aici. Multe sunt rupte. Mai ales balansoarele sunt un adevărat pericol pentru cei mici. Clădirea-mamut (în comparaţie cu dimensiunile parcului) mai are puţin şi este mascată de bălării. Dacă nu va fi demolată, peste doi-trei ani nu o să se mai vadă, cel puţin dinspre parc. Pe lângă ea, urme de utilaje în care s-a adunat apă. Ca la ţară, pe câmp. Aleile cu asfalt nou se termină la 20 de metri de clădire. De aici încolo noroiul este care stăpâneşte. La fel se întâmplă şi cu un şanţ de drenare ce se intersectează cu două alei, fără ca aleile să aibă mici podeţe amenajate peste respectivul canal.

Treptele spre b-dul 1848 sunt refăcute. La fel şi cele care urcă spre fosta cofetărie „Elevul”, doar că acestea sunt deja invadate de inscripţii. În apropierea lor e şi o grămadă de gunoi.

Primarul schimbă tot mobilierul şi cere ajutorul voluntarilor

„Lucrarea de asfaltare a aleilor din Parcul Corvinul a fost încredinţată de fosta administraţie unei firme care, mai apoi, a constatat că nu se poate încadra în termenul de finalizare a lucrărilor şi a tot solicitat prelungirea acestuia. Au lucrat până în prima parte a lunii august. Am mers şi eu acolo, am văzut care e situaţia şi m-am declarat total nemulţumit de lucrări. Am dispus Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei să scoată tot mobilierul din acel parc şi cred că s-au şi apucat deja. Vrem să înlocuim tot mobilierul cu unul nou. Cred că s-a şi terminat licitaţia pe SEAP. Acel parc va fi unul al copiilor, pentru că avem deja unul al pensionarilor şi unul al tineretului”, declară Dan Bobouţanu, primarul oraşului.

În ce priveşte întreţinerea parcului, el declară că problema a fost amânată din cauza altor urgenţe din oraş: „Toţi angajaţii disponibili ai Primăriei au fost scoşi la cositul zonelor verzi, inclusiv toţi angajaţii atelierului Primăriei. În perioada următoare dorim să curăţăm tot ce e uscat în Parcul Corvinul, iar la finele lunii septembrie vom organiza o acţiune la care aşteptăm şi sprijin din partea voluntarilor. Dorim să vopsim porţiunea metalică a întregului gard al parcului, gard care va fi completat cu o porţiune nouă, în partea dinspre b-dul 1848, astfel încât şi pe acolo, accesul să se facă civilizat, doar pe alei”.

Back to top button