glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Mintia, între comisiile de la Bucureşti şi avariile de la Grupul III

De trei ani, soarta Termocentralei Mintia este incertă. De trei ani, decidenţii din Ministerul Energiei prelungesc boala Complexului Energetic Hunedoara şi, implicit, pe cea a termocentralei considerată, oficial şi neoficial, de interes strategic pentru partea de Nord – Vest a ţării. În iunie 2016, Garda de Mediu dispunea încetarea activităţii. În ianuarie 2018, când vine vorba despre viitorul „termocentralei strategice”, nimeni nu prezintă o viziune clară, ce să mai vorbim de vreun angajament.

Premierul Mihai Tudose promitea, în octombrie 2016, pe parcursul vizitei de susţinere a candidatului PSD la Primăria Deva că problema termocentralei se va afla în atenţia sa şi dispunea crearea unei comisii, la Bucureşti, care „să se ocupe de problemă”. Comisia s-a întrunit, la câteva săptămâni după aceea, dar fără rezultate concludente. 2018 începe pentru Mintia nu cu una, ci cu patru comisii de lucru, după cum spune liderul Sindicatului „Solidaritatea”, Cristian Iştoc: „O comisie se va ocupa de modificarea legislaţiei, astfel încât Termocentrala Mintia să poată beneficia de o schemă de sprijin, o altă comisie se va ocupa de obţinerea unor derogări privind normele de mediu (condiţii pe care unitatea nu le îndeplineşte – n.red.), o a treia comisie analizează oportunităţile pe care le prezintă acum termocentrala, iar a patra comisie se ocupă de aspectele legate de separarea activităţilor de minerit şi energie”.

Termene prelungite, bani pierduţi

În timp ce la Bucureşti, soluţiile pentru CEH întârzie să fie identificate şi, eventual, promovate şi aplicate, la Mintia problemele se înmulţesc. Până acum, în această iarnă, Deva a avut căldură mulţumită faptului că termocentrala nu a rămas cu un singur grup în funcţiune – Grupul III, aşa cum prevedea o strategie mai veche. Grupul III a intrat în reparaţii capitale în toamna anului trecut. Trebuia repus în funcţiune pe 15 noiembrie. Apoi termenul a fost amânat pentru 12 decembrie. La momentul probelor au apărut alte defecţiuni. Nu se ştie, deocamdată, cine sunt de vină: angajaţii termocentralei sau cei ai companiei străine care a făcut lucrările de reparaţii? Disputa dintre CEH şi compania străină e în plină desfăşurare. Cert este că, din noiembrie şi până acum, CEH a pierdut bani pentru că nu a putut produce energie cu Grupul III. La fel de sigur este că, în cazul în care iarna nu ar fi fost atât de „moale”, în decembrie şi prima jumătate din ianuarie, cu Grupul III „ţinut pe tuşă”, Mintia ar fi avut nevoie de 5.000 de tone de cărbune pe zi pentru a produce şi energie şi a asigura şi căldură şi apă caldă în Deva. Asta în timp ce minele din Valea Jiului produc doar vreo 2000 de tone pe zi.

Back to top button