glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Lotul de junioare pregăteşte revenirea gimnasticii în elita mondială

După rezultatele gimnasticii româneşti la Jocurile Olimpice de la Rio, mai bine zis după lipsa rezultatelor, atenţia şi speranţele iubitorilor acestei discipline sportive se îndreaptă cât se poate de îndreptăţit spre generaţia următoare. Adică spre Golgotă, Cîmpian, Crişan şi celelalte medaliate la Europenele de junioare din acest an, de la care se aşteaptă să reia şirul victoriilor pentru România în acest sport cu o atât de bogată tradiţie în performanţă.

Care sunt perspectivele acestor tinere gimnaste am încercat să aflăm de la cel care se află zi de zi alături de ele în sală, la antrenamente, profesorul Nicolae Forminte, coordonatorul Lotului Olimpic de junioare al României, lot care a reluat pregătirile la Deva.

Componenţa lotului de junioare e neschimbată

Pentru început, să spunem că lotul de junioare a rămas acelaşi ca şi la începutul anului. „Se află în acest moment la lot Olivia Cîmpian, Alesia Botnar, Carmen Ghiciuc, Ioana Crişan, Denisa Golgotă, Denisa Florea, Nica Ivănuş – toate de la CNS „Cetate” Deva, Carmen Glăvan, Ariadna Stanciu – ambele de la CS „Farul” Constanţa, Alexandra Mihai – CSŞ 2 Bucureşti, Beatrice Butunoi – CSŞ Galaţi, Laura Iacob – CSM Oneşti şi Andra Anghelescu – CS „Dinamo” Bucureşti, adică 13 gimnaste care se pregătesc în aceste zile la Deva. Alături de mine, în colectivul tehnic îi am pe Liliana Cosma – antrenor secund, Florin Cotuţiu, Remus Nicolae, Daniela Nicolai, Ramon Micu şi medicul Sanda Olteanu. Fetele au în medie câte şase ore de antrenamente pe zi, şase zile pe săptămânâ. Antrenamentele cuprind pregătirea tehnică pe aparatele specifice, pregătirea artistică şi pregătirea fizică, adică un regim de muncă normal pentru gimnastică şi necesar pentru performanţă, pentru că vrem să revenim acolo unde ne este locul, în elita mondială”, a declarat Nicolae Forminte, antrenorul coordonator al lotului de junioare al României.

Prima competiţie, Campionatele Naţionale de junioare din octombrie

 

Calendarul competiţional cuprinde pentru tinerele gimnaste de la Deva trei concursuri importante în viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat. „Cronologic, primul pe listă este Campionatul Naţional de junioare, care se dispută la individual şi în finale pe aparate, ce va avea loc la Deva în luna octombrie. Apoi, gimnastele care vor fi capabile să facă pasul la lotul de senioare vor participa la Campionatele Europene de la Cluj, din 19 – 24 aprilie 2017, urmate de competiţia FOTE pentru junioare din vara anului viitor, care se va desfăşura în Ungaria. Pentru Europene toate junioarele din actualul lot, cu excepţiile numite Golgotă, Stanciu şi Ivănuş, vor împlini vârsta senioratului. Aceasta nu înseamnă însă că automat au şi ajuns la nivel de gimnaste senioare, mai e mult de muncă până acolo”, a mai spus Nicolae Forminte.

Obiectivele sunt medaliile, dar e necesară şi susţinerea financiară

În ceea ce priveşte viitorul gimnasticii româneşti şi perspectivele unei reveniri la nivelul şi performanţele cu care acest sport ne obişnuise, profesorul Forminte se arată încrezător, însă există şi factori care nu depind de sportivi şi de antrenori. „Sigur că sunt optimist, dacă nu aş fi optimist nici nu ar mai avea rost să vin la sală! De obiectivele propuse nu are sens să mai întrebaţi, obiectivele noastre sunt întotdeauna medaliile. Nu pot să anticipez ce decizii legate de viitorul gimnasticii noastre va lua în zilele următoare Federaţia Română, probabil se aşteaptă revenirea delegaţiei de la Rio înainte de orice altceva. Aşteptăm să vedem şi ce se va decide în privinţa sportului românesc în general, precum şi care va fi susţinerea aici, pe plan local, dacă noile autorităţi vor acorda gimnasticii un sprijin cel puţin egal cu cel care a fost până acum”, a precizat antrenorul coordonator al Lotului Olimpic de junioare al României.

„În performanţă nu e loc de mâine, astăzi e prea târziu!”

Problema finanţării sportului este una deosebit de discutată în această perioadă în România, mai ales după duşul rece în privinţa rezultatelor de la Jocurile Olimpice de la Rio. Nici gimnastica nu face excepţie, pentru că lumea continuă să aştepte performanţe de la acest sport, în timp ce investiţiile lasă de dorit. Adică se cere mult, dar se oferă puţin. „Trebuie să ştim pe ce bani, pe ce susţinere financiară contăm. În performanţă nu e loc de „mâine”, astăzi e prea târziu dacă nu ai făcut din timp ceea ce trebuia să faci ieri. Am înfiinţat Fundaţia FOR-GYM, având ca principal obiect de activitate susţinerea gimnasticii româneşti, însă problema găsirii sponsorilor rămâne una spinoasă şi acută. Din punct de vedere financiar, Fundaţia a primit ajutor în special din partea unor prieteni din Constanţa, care susţin astfel România, nu Deva sau Constanţa. Prin ceea ce am făcut cu această Fundaţie am dovedit că suntem serioşi şi urmărim doar susţinerea gimnasticii, nu altceva. Dorim să continuăm şi pe viitor şi aşteptăm să mai vină şi alţi sponsori alături de noi”, a declarat Nicolae Forminte pentru „Glasul Hunedoarei”.

Fundaţia FOR-GYM – filiala Deva are ca principal obiect de activitate susţinerea gimnasticii româneşti. Există posibilitatea legală de a sponsoriza fundaţia prin direcţionarea a 2% din impozit la privat şi 20% din profitul firmelor comerciale, cu o totală transparenţă în ceea ce priveşte utilizarea acestor fonduri. Conturile bancare sunt: RO 08 UGBI 0000372003955 RON la Garanti Bank Deva sau RO 30 FNNB 000501019902 RO 01 la Credit Europe Bank Constanţa.

Back to top button