glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Dosar Mineriada 1990. Liderul minerilor, Miron Cozma, scandal la Tribunal: „Nu mi-e frică de pușcărie!”

Dosarul „Mineriadei 1990”, în care sunt judecați Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu și fostul lider al minerilor, Miron Cozma a fost dezbătut, ieri, de Înalta Curte de Casație și Casație, la Tribunalul București. Ion Iliescu a fost marele absent, iar Miron Cozma a făcut scandal pe scările Tribunalului București, după ce a fost huiduit de mai multe persoane.

Fostul lider al minerilor a declarat că nu-i este frică de pușcărie, și și-a adus aminte despre isprăvile din perioada în care a stat în detenție, când „nimeni nu mișca” în fața lui. „Mie nu îmi este frică de puşcărie. Am stat 11 ani în puşcărie şi nu a mişcat nimeni în faţa mea. Vă aduceţi aminte că am făcut concert la Rahova cu BUG Mafia… Am bătut 20.000 de miliţieni la Costeşti, cu 7.000 de mineri. Victor Ciorbea a disponibilizat 30.000 din armata mea de 43.000 de mineri din Valea Jiului. Am rămas cu 13.000 şi au crezut că m-au învins. Am luat 7.000 de mineri şi am bătut 20.000 de poliţişti şi jandarmi. Scrie în rechizitoriu”, a declarat Miron Cozma.

Tergiversare pentru Iliescu

Miron Cozma a mai spus că intenția celor din justiție este să tergiverseze procesul, pentru ca Ion Iliescu și Petre Roman să nu mai apuce să intre la pușcărie. „Acest proces se vrea tergiversat, probabil să moară Iliescu. Sau să mai dispară şi Petre Roman, să îşi ia elan în ţările spaniole. Au apărut mii de părţi civile. Pe motivaţia asta să vedeţi cât se va întinde procesul. O să dureze, dacă se va judeca vreodată, cel puţin 10 ani, pe motivaţia că vor fi audiate victimele şi se va întinde la nesfârşit. Eu vreau adevărul”, a declarat Miron Cozma.

Peste 1.500 de părți civile în proces

Aproximativ o sută de persoane au venit joi dimineaţa în incinta Tribunalului Bucureşti, în calitate de părţi civile, în dosarul „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, însă Ion Iliescu. Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, a declarat că Ion Iliescu are o atitudine „arogantă” prin faptul că nu vine la proces. Primul termen al dosarului a avut loc pe 20 februarie, la Curtea Militară de Apel, însă sala repartizată s-a dovedit neîncăpătoare pentru sutele de oameni veniţi la proces, astfel încât a izbucnit un scandal, după ce persoanele citate ca părţi civile au fost nevoite atunci să stea afară, în frig, aşteptându-şi rândul să fie strigate de pe o listă. Pentru a nu se mai repeta o asemenea situaţie, Instanţa supremă a decis ca procesul să se desfăşoare în sala de festivităţi a Tribunalului Bucureşti. Peste 1.400 de oameni sunt aşteptaţi să se prezinte la proces, fiind citaţi ca părţi civile.

Pe 13 iunie 2017, Parchetul Militar i-a trimis în judecată pe: Ion Iliescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN) şi preşedinte al României; Petre Roman, fost prim-ministru; Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru; Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare.

 

 

 

One Comment

  1. Iliescu nu va face puscărie
    A făcut Miron Cosma destul si pentru el
    11ani . Pentru ce?