glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

(VIDEO) Căţeii de la Sântuhalm şi povestea nefardată a unei donaţii impresionante. Mobilizarea de pe facebook a fost mai mult declarativă. Totuşi, s-au adunat peste trei tone de hrană pentru cei 600 de câini din adăpost

Vinerea trecută, „Glasul Hunedoarei” atrăgea atenţia asupra problemelor mari pe care adăpostul de la Sântuhalm gestionat de două asociaţii non-profit le avea cu stocul de hrană. Primii donatori au început să apară chiar de a doua zi. În weekend, 500 de deveni au declarat, pe facebook, că doresc să ajute. Doar vreo 50 au trecut şi la fapte.

Hrana caini 2Victor Bobeş este un tânăr devean care spune că nu este un mare iubitor de animale. Situaţia de la Sântuhalm unde cei 600 de câini au rămas, la final de ianuarie, fără mâncare, l-a mişcat însă. A făcut apel la toţi „prietenii” de pe facebook, la toţi prietenii adevăraţi şi la toate cunoştinţele. Rezultatul apelului a fost sub aşteptările sale: „Am 2000 de oameni în lista de facebook. Pe 1.500 îi cunosc şi personal. Vreo 500 m-au bombardat cu mesaje în care spuneau că vor să ajute. Am spus că sunt eu dispus să merg la fiecare acasă şi să iau acea conservă de 3-4 lei cumpărată pentru acei câini. Apoi au fost mesaje de genul «Închiriază trei dube, că n-or să încapă». Ei, duminică seara, m-am trezit că am doar 12 saci cu mâncare şi 15 conserve. Cum să mă fi dus doar cu atât? Am decis să cheltuiesc eu, din economiile mele 5.800 de lei. În paralel au început să apară şi alte câteva persoane cu donaţii mai consistente: unii au venit cu 5 saci de mâncare, alţii cu 25 de saci, fiecare cum a putut. M-a impresionat o doamnă care dorea să-mi dea trei tichete de masă să mă duc să cumpăr saci cu mâncare pentru câini. La fel şi un domn, fost poliţist, pe care nu îl cunoşteam, care a insistat să doneze 200 de lei pentru acţiune. În total, suma adunată a fost undeva în jur de 7.000 de lei. Asta înseamnă, în total 3,3 tone de hrană”. Victor se declară dezamăgit pentru că, din 500 de persoane care au declarat Hrana caini 3că vor ajuta, doar vreo 50 au şi făcut asta.

Rezultat bun, viitor incert

Pe de altă parte, donaţia rezultată în urma iniţiativei lui Victor Bobeş este, foarte probabil, cea mai consistentă făcută vreodată pentru adăpostul de la Sântuhalm de către locuitori ai Devei. Tânărul spune însă că nu asta este soluţia pentru problema de acolo. „Peste o lună s-ar putea să fie nevoie, din nou, de mâncare pentru acei câini. Eu plec la muncă în străinătate. Cine se mai mobilizează să strângă 7.000 de lei pentru mâncare, în martie sau aprilie? Deva are 50.000 de locuitori. 30.000, să zicem, sunt iubitori de câini. 10.000, să spunem, locuiesc la case. Doar cinci la sută dintre cei care locuiesc la case, dacă ar dori cu adevărat să ajute, ar adopta un câine din acel adăpost şi problema ar fi rezolvată. Mi se pare anormal ca fundaţii din străinătate să ne ţină câinii cu mâncare. S-ar putea ca, la un moment dat, acele fundaţii să renunţe. Ş-atunci ce se va întâmpla?” se întreabă Victor.

3 Comments

  1. bobes ii un om cu probleme psihice si un impatimit al jocurilor de noroc , minte sigur a strans mai multi bani si cu restu sa dus la ruleta nu va lasa-ti inselati de bobes jucatoru nr 1 de ruleta si pacanele