glasul-hd.ro Web analytics


Actualitate

Ancheta ITM în cazul accidentului mortal din Mina Lupeni a fost finalizată

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a finalizat cercetarea accidentului produs în subteran în luna octombrie 2017, la Exploatarea Minieră Lupeni. Potrivit concluziilor anchetei efectuate, patru au fost cauzele care au dus la producerea tragediei, în care doi mineri și-au pierdut viața. Expertiza tehnică va fi înaintată Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroșani, instituție care va stabili cine va trebui să dea explicații pentru ceea ce s-a întâmplat.

În 5 octombrie 2017, trei mineri au fost blocaţi de o acumulare de minereu pe o lungime de aproximativ 20 de metri, la peste 400 de metri adâncime în Mina Lupeni. Iuliu Lucian Codlean, de 39 de ani, a murit strivit de tavanul galeriei în care muncea. Trupul său a fost scos a doua zi dimineaţă, din adâncurile minei. Colegul său, Ionel Florin Suciu, de 44 de ani, a murit în Spitalul Floreasa. Al treilea miner blocat în subteran a fost rănit, iar un altul a reuşit să se salveze în momentul prăbuşirii, scăpând cu o rană uşoară.

Cauzele producerii accidentului minier

La patru luni de la acest accident, Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a publicat concluziile anchetei efectuate în cazul tragediei din toamna anului trecut. Din cauza complexităţii evenimentului au fost solicitate expertize tehnice ale Universităţii din Petroşani, universitate de la care au fost implicate mai multe catedre de specialitate. Totodată inspectorii de muncă au demarat propriile investigaţii şi anchete în paralel cu expertizele necesare. În decursul lunii ianuarie 2018, Universitatea din Petroşani a înaintat către ITM Hunedoara forma finală a Raportului de expertiză tehnică, raport de la care inspectorii de muncă implicaţi în cercetarea evenimentului şi elucidarea cauzelor producerii acestuia au continuat cercetările. „Conform raportului, au fost identificate patru cauze principale care au concurat sinergic la producerea respectivului eveniment. Cauzele principale, conform expertizei tehnice sunt: starea de tensiune excesivă, dezvoltată asupra preabatajului Panou 7C; prezenţa faliei direcţionale care a intersectat preabatajul; efectul undelor seismice generate de explozii asupra stabilităţii faliei; susţinerea abatajului a fost incapabilă să preia sarcina dinamică produsă la surparea cărbunelui şi a rocilor din acoperiş. La finalizarea cercetării, conform prevederilor legale, a fost solicitat avizul Inspecţiei Muncii Bucureşti, aviz care a fost dat la începutul lunii februarie 2018”, se arată într-un comunicat al ITM Hunedoara, semnat de directorul instituției, Adrian Bozdog. Dosarul urmează să fie înaintat Parchetului de pe langă Judecătoria Petroşani care va instrumenta cazul din punct de vedere al naturii penale, detalii ulterioare şi mai amănunţite vor putea fi făcute publice doar după finalizarea acestor aspecte de natură penală, se mai arată în comunicatul ITM Hunedoara.

Minerul care a supraviețuit susține că stâlpii de susținere au cedat

Raoul Cizmașiu – captură Youtube/ Organized Crime and Corruption Reporting Project
Raoul Cizmașiu – captură Youtube/ Organized Crime and Corruption Reporting Project

Trei mineri au rămas captivi sub pământ timp de 13 ore, după o surpare produsă în Mina Lupeni, din Valea Jiului. Singurul supraviețuitor, Raoul Cizmașiu, spunea, pentru jurnaliștii de la Rise Project, că de vină au fost și stâlpii de susținere din subteran. Înainte de accident, a observat mai întâi cum curgea cărbunele din tavan de parcă trecea printr-o sită. Apoi a văzut că unul dintre stâlpii de susținere a cedat. L-a tensionat din nou, dar au început și alții să cedeze. „Toată lumea pe mine mă credea mort, pentru că eu am fost în zona în care totul s-a lipit de pământ. Eu aveam un sentiment foarte ciudat în momentul în care mergeam în abatajul respectiv. Am observat că cerne un pic de cărbune, m-am uitat la un stâlp. Picura. A început și stâlpul de lângă mine, cel care a fost primul care a cedat. În momentul acela am fost sigur că ceva se va întâmpla. Am apucat doar să strig la ei: fugiți, că se culcă tot abatajul pe noi și vom muri aici toți! Și am luat-o la fugă… La momentul în care a plecat dintr-o parte ruptura respectivă, s-a produs acel efect de domino. Nu știam de unde până unde s-a rupt”, spunea, pentru Rise Project, Raoul Cizmașiu.

Back to top button
Close
Close