glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Asocieri intercomunitare „da”, desfiinţări de primării „ba”

Premierul Dacian Cioloş relansează ideea reformei administrative. Edilii hunedoreni sunt însă sceptici când vine vorba de desfiinţarea unor primării. Aceştia acceptă însă ideea asocierilor voluntare între unităţile administrativ-teritoriale.

Ieri, la Forumul Administraţiei Publice Locale, premierul Dacian Cioloş a afirmat că există numeroase disfuncţionalităţi între administraţia publică centrală şi cea locală, motiv pentru care reforma administrativă trebuie făcută la ambele niveluri.

„Asocieri voluntare”, apoi unificări

„Ne gândim în primul rând să stimulăm asocierile intercomunale care pot deveni în timp soluţii viabile la această problemă a fragmentării, asocieri intercomunale cu o legislaţie mai clară, cu reguli mai clare şi privind responsabilitatea participării în cadrul asociaţiilor de dezvoltare intercomunală. Am auzit din partea multora dintre dumneavoastră că apar probleme atunci când mai multe comune, oraşe, se asociază într-o astfel de structură, lansează proiecte în comun după care unii dintre membri decid să părăsească structura şi ceilalţi rămân cu proiectele în aer”, a declarat Dacian Cioloş. În opinia sa, o soluţie ar fi asocierea voluntară a mai multor comune, sau chiar oraşe, pentru utilizarea mai eficientă a resurselor financiare, dar şi pentru accesarea de fonduri europene.  „După câţiva ani de voluntariat, să vedem ce măsură putem formaliza într-un cadru mai precis al acestei structuri”, a adăugat Dacian Cioloş.

Ciprian Achim: „În judeţul Hunedoara, unificările sunt imposibile”

Comuna Lelese este o unitate administrativ-teritorială relativ întinsă, dar cu o populaţie de sub 1.000. Primarul comunei, Ciprian Achim, spune că asocierile trebuie încurajate, însă dispariţia primăriilor va însemna, practic, dispariţia comunităţilor rurale din comunele vizate de reforma administrativă: „În judeţul Hunedoara, unificările de comune sunt imposibile. Iarna, până desface drumul spre Lelese Primăria Teliuc, să zicem, durează zile-ntregi. Atunci omul din Lelese va spune «De ce să mai stau aici, dacă ambulanţa nu poate veni?!». Administraţia trebuie să meargă cât mai aproape de om, nicidecum să se depărteze de el. Au mai încercat ei să ne determine să ne «asociem voluntar», chipurile, cu ani în urmă, când au desfiinţat posturile de poliţie comunale, iar poliţiştii din Teliuc trebuiau să facă zilnic ronduri de sute de kilometri la Lunca Cernii, Ghelari, Lelese şi Cerbăl. Unde-i economia?!”. Ciprian Achim este însă de acord cu ideea asocierilor voluntare, iniţiative care pot fi făcute în special în serviciile prestate de primării: „Primăriile din Ţinutul Pădurenilor pot avea trei – patru angajaţi permanenţi şi 10 – 12 angajaţi care să presteze servicii pentru mai multe comune. De exemplu, nu mai ţine fiecare primărie un inginer angajat pentru autorizaţiile de construcţie, care are treabă doar o dată pe lună, ci patru – cinci primării se folosesc de serviciile unui singur inginer. Da, ne putem asocia şi pentru asta, dar şi pentru un internat şcolar, pentru a susţine un birou notarial comun şi pentru anumite proiecte”.

Emil Rîşteiu: „Periferiile sunt neglijate”

Nici ideea unificării administrative a oraşelor nu este primită foarte bine. În Valea Jiului, acestea sunt, practic, lipite unul de celălalt. În centrul judeţului se vorbeşte de aproape 10 ani de o conurbaţie Deva – Hunedoara – Simeria – Călan. Unificarea administrativă a celor patru oraşe nu este însă privită cu optimism de primarul Simeriei, Emil Rîşteiu: „Dacă am avea o singură administraţie care să fie şi corectă, nu ar trebui să fie probleme. Experienţa a arătat însă că periferiile sunt neglijate, iar în cazul unei unificări administrative, Simeria ar deveni o periferie a Devei. Cred că ideea asocierii pe ideea conurbaţiei, cu o administraţie mai largă, ar fi cea de urmat. Dacă această asociere funcţionează bine vreme de câţiva ani buni, abia după aceea se poate relansa şi ideea unificării administrative”.

Back to top button