glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Zeci de preparate tradiţionale produse în judeţul Hunedoara. Atestarea produselor tradiţionale se va face în baza unor noi reguli, mai stricte

Producătorii din industria alimentară vor trebui să îndeplinească noi criterii pentru atestarea produselor. Ministerul Agriculturii împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului au emis un ordin care reglementează termenul de „tradiţional” ce va intra în vigoare de luna viitoare. Noile măsuri au rolul de a reduce numărul produselor tradiţionale atestate până în prezent – circa 4.000 la nivel naţional – şi de a impune un standard de calitate şi autenticitate al acestor produse.

Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale

Ordinul comun al celor două instituţii prevede, pe lângă norme mai stricte de atestare, şi înfiinţarea unui Registru Naţional al Produselor Tradiţionale, dar şi marcarea produselor din acest registru cu un logo naţional. Producătorii care doresc înscrierea produsului în acest registru trebuie să prezinte o reţetă specifică locului şi un mod de prelucrare tradiţional pentru produsul în cauză. Toate aceste aspecte vor fi verificate de reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi ai Protecţiei Consumatorului iar, în cazul în care normele nu vor fi respectate, produsul va fi scos din registru şi logo-ul va fi retras. De asemenea, atestatul de „produs tradiţional” pentru acel preparat va fi anulat.

Zeci de produse hunedorene, atestate de minister

În ultimii şase ani, zeci de produse din judeţul Hunedoara au fost atestate drept produse tradiţionale româneşti de către Ministerul Agriculturii. Cele mai multe dintre acestea sunt produse în Valea Jiului şi în zona Bradului. Numai anul trecut, au fost atestate pasta de măceşe, pasta de cătină, cozonacul „Parângul”, cozonacul „Jiul de Est” şi plăcinta „Jieţeană”, toate produse în Valea Jiului. De asemenea, tot din Valea Jiului au fost atestate, în 2011, pâinea de casă „Valea Jiului – Pita bunicii” şi pâinea ţărănească. În anii 2008 şi 2010 au fost atestate de minister zeci de preparate din carne, produse de două societăţi comerciale din Brad şi Valea Jiului, în timp ce, în 2009, brânza de oaie – „Burebista” şi sloiul „Montana”, produse în comuna Balşa, au fost atestate de minister. În anul 2006 au fost certificate mai multe preparate din lapte ale unei firme din Simeria şi caşcavalul „La Vaţa”, produs în comuna Vaţa de Jos.

9 luni vor fi valabile atestatele eliberate anterior acestei legi

Back to top button