glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateSănătate

Zeci de cazuri de cancer de col uterin în judeţ. Medicii atenționează hunedorencele să îşi facă testul Babeş-Papanicolau

Aproximativ 60 de femei din județul Hunedoara au fost depistate, anul trecut, cu cancer de col uterin. Deoarece numărul femeilor care și-au efectuat testul Babeş-Papanicolau (test de depistare a cancerului de col uterin) a scăzut drastic în ultimii patru ani, medicii specialiști atenționează hunedorencele să-și facă acest test, în scopul identificării la timp a bolii.

Incidenţa cancerului de col uterin în România (a 2-a după cel mamar) este dublă faţă de media europeană şi aproape dublă faţă de cea a Europei Centrale/Est, și anume: 28,6 cazuri faţă de 14, respectiv 16,3/100 000 locuitori (valori efective). Cauza situaţiei alarmante din România este lipsa de aderenţă a populaţiei feminine la screening, deşi din 2012 este în vigoare Programul Naţional de Screening privind Cancerul Cervical ce a comunicat o rată de acoperire a populaţiei ţintă de numai 8-12 la sută. La nivelul județului Hunedoara, în anul 2014, 4.082 de femei din județ și-au făcut testul Babeș-Papanicolau, iar dintre acestea, 316 au avut un rezultat pozitiv. Din păcate, numărul femeilor testate a scăzut drastic, anul trecut, înregistrându-se doar 98 de teste, 57 dintre acestea fiind pozitive.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin

În scopul conştientizării acestei probleme de sănătate publică şi de îmbunătăţire a nivelului de cunoaştere de către populaţie a mijloacelor prin care poate fi prevenit cancerul de col uterin, a fost lansată începând cu anul 2007 Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. În anul 2018 are loc a 12-a ediţie, între 28 ianuarie-3 februarie. Cu această ocazie, Direcția de Sănătate Publică Hunedoara celebrează Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin prin activităţi ce se vor desfășura la Colegiul Național Sportiv „Cetate” Deva, în data de 30 ianuarie, de la ora 13:00. „Campania are ca scop creşterea gradului de conştientizare a populaţiei asupra cancerului de col uterin şi cum poate fi acesta prevenit. Boala se poate depista cu ajutorul testului Babeş-Papanicolau. Un rezultat pozitiv cu ajutorul acestui test nu înseamnă însă neapărat cancer, testul depistând unele modificări la nivelul colului care implică alte controale de specialitate. Prin activităţile preconizate, dorim să încurajăm adolescentele şi femeile de toate vârstele să utilizeze metodele de prevenire, prin participarea la programele de screening pentru cancerul de col uterin și de vaccinare anti-HPV. Prevenţia prin practicarea testării Babeş-Papanikolaou după un calendar adaptat vârstei şi factorilor de risc istorici sau actuali trebuie să devină un obiectiv vital al medicinei de familie şi al fiecărei persoane de gen feminin”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara, Cecilia Birău.

Potrivit indicatorilor raportaţi în anul 2017 de spitalele judeţului, anul trecut, numărul cazurilor testate Babeş-Papanicolau cu formular FS1 completat în integralitate este de 98, din care 89 au fost negative și 9 pozitive: Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva –  53 de teste (negative: 52, pozitive:1); Spitalul Municipal „Al.Simionescu” Hunedoara –39 (negative: 34, pozitive: 5); Spitalul de Urgenţă Petroşani – 6 (negative: 3, pozitive:3).