glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Viitură apocaliptică în comuna Vaţa de Jos. O femeie a murit şi zeci de gospodării au fost distruse

O femeie din satul Basarabasa, comuna Vaţa de Jos, a murit, ieri, înecată. În doar câteva zeci de minute pârâul din zonă s-a transformat într-un adevărat fluviu care a rupt tot ce a întâlnit în cale, purtând până şi maşini sute de metri în aval. Până ieri la ora 17.30 femeia din Basarabasa era singura victimă confirmată de către autorităţi, existând însă temeri că numărul persoanelor decedate ar putea fi mai mare.

Viceprimarul comunei Vaţa de Jos, Florin Băd, spune că viitura de ieri a fost de 10 ori mai puternică decât cea produsă în aceeaşi zonă, în urmă cu o săptămână. „E dezastru! Cel mai mare dezastru pe care am trăit să-l văd. Eu sunt acum pe teren şi nu putem trece de Basarabasa în sus spre Prăvăleni şi Ciungani pentru că apele nu s-au retras. Ştiţi cum arată lacul Cinciş? Cam asta-i suprafaţa acoperită de apă şi acum (în Basarabasa – n.red.). Nici trenul Gurahonţ – Brad nu a putut trece pentru că apa a trecut peste terasamentul liniei ferate. A fost o viitură atât de puternică încât a luat tot ce s-a putut lua la vale, de la garduri şi garaje până la maşini. Oamenii sunt acum sus, pe dealuri, şi încă aşteaptă să se retragă apele ca să poată coborî la casele lor”, relata viceprimarul, ieri, în jurul orei 17.00.

O victimă confirmată

Acesta spune că în zona satului Ciungani a avut loc o „rupere de nori”, iar viitura s-a produs cu o repeziciune demnă de filmele apocaliptice. „Nu cred că-şi poate cineva da seama cu ce am avut şi încă avem de-a face. O femeie din Basarabasa era moartă în curte, înecată. Deocamdată nu am cunoştinţă de vreo altă victimă umană şi nici de cazuri de animale moarte. Repet: viitura a fost atât de puternică, încât oamenii au fost obligaţi să plece din case sus, pe dealuri, ca să se salveze. Nu ştim încă ce e mai în sus, la Prăvăleni şi Ciungani, pentru că nu putem trece nici noi şi nici cei de la ISU. Avem cel puţin 150 de gospodării inundate”, a adăugat Florin Băd.

Subprefectul de Hunedoara, Dorel Bretean, s-a deplasat ieri după-amiază în comuna Vaţa de Jos pentru a coordona acţiunile de intervenţie: „Sunt deja în zonă echipaje de pompieri de la Brad, Deva şi Hunedoara. Eu nu am ajuns încă. Am înţeles că a fost o rupere de nori ce a provocat o viitură extrem de puternică. Deocamdată este singura zonă din judeţ unde avem astăzi (ieri-n.red.) înregistrate inundaţii, dar suntem încă sub cod portocaliu de inundaţii”.