glasul-hd.ro Web analytics


Actualitate

„Vaca” lui Mărginean este plagiată. Primăria Deva montează scump platforme pentru colectarea gunoiului contrafăcute

Una dintre ultimele afaceri păguboase pentru deveni, pe care primarul Petru Mărginean a pus-o la cale, declanșează un scandal internațional. Firma căreia Mărginean i-a oferit, prin încredințare directă, montarea a opt platforme de colectare a deșeurilor cu 12.500 de euro bucata, este acuzată că a furat proiectul echipamentelor de la o firmă spaniolă.

Administratorul firmei spaniole, Teconsub, a notificat Primăria Deva că platformele îngropate de colectare a gunoiului, pe care societatea comercială Euriteh le va monta în Deva, sunt de fapt obiect al unui plagiat.

Frăția hoților

Spaniolii au cerut anularea modelului de utilitate pentru platformele subterane care au fost copiate de către firma SC Euriteh SRL Oradea. Partenerii de „afaceri” ai lui Mărginean sunt acuzați că în anul 2014 au achiziționat de la subsidiara firmei spaniole în România, Alencon SRL, mai multe platforme subterane de colectare a deșeurilor, omologate și înregistrate ca marcă în Uniunea Europeană. Furnizorul le-a înmânat cu această ocazie și documentația tehnică. După ceva mai mult de o lună de la achiziționarea platformelor spaniole, firma din Oradea a înregistrat un proiect similar la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) din România, însușindu-și ca invenție proprie sistemul ibericilor. Considerând aceasta ca fiind un furt intelectual, după ce a aflat că Euriteh comercializează platformele în România, patronul societății spaniole a început demersurile pentru contestarea „modelului de utilitate” și retragerea dreptului de comercializare și montare a echipamentelor de către firma din Oradea. Odată notificată de acest lucru, Primăria Deva se va face complice la ilegalitatea comisă de bihoreni.

Platformele contrafăcute, mai scumpe decât originalele

Reprezentanții firmei Teconsub au obținut un document din partea unui consilier în proprietate industrială din care reiese foarte clar că proiectul depus la OSIM pentru înregistrare de către firma românească este identic cu cel al spaniolilor. În aceste condiții, Teconsub a notificat Primăria Deva că în cazul în care vor fi montate cele opt platforme construite după proiect spaniol de firma Euriteh, acestea vor fi sigilate de reprezentanții spaniolilor și nu vor mai putea fi folosite de municipalitate. De asemenea, spaniolii și-au arătat disponibilitatea față de Primăria condusă de Petru Mărginean, de a monta echipamentele originale și omologate, prin subsidiara lor din România, la un preț mult mai mic decât oferta firmei din Oradea. În cursul săptămânii trecute, am făcut public faptul că Petru Mărginean, împreună cu apropiații săi, consilierul Radu Dragomir și directorul ethnic, Cosmin Vasile,  au pus la cale atribuirea directă a amplasării unui număr de opt platforme subterane de colectare a deșeurilor, la prețul de 100.000 de euro, în condițiile în care subsidiara din România a firmei spaniole ar fi realizat 12 platforme la același preț.

Tags
Back to top button
Close
Close