glasul-hd.ro Web analytics


Economic

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România – comunicat referitor la simplele presupuneri ale nutriționiștilor referitoare la carnea de pui

În ziua de 1 februarie 2020, în ziarul „Capital”, a apărut un material, autor Bogdan Ungureanu, prin care este denigrată carnea de pasăre, pe motiv că ar conține hormoni, cu efecte negative asupra sănătății publice. Materialul prezentat nu are susținere științifică, ci doar simple presupuneri ale nutriționistului Liana Conțiu. Mai mult decât atât, nutriționistul citat în articol, face recomandări de cumpărare, ceea ce poate fi considerată publicitate înșelătoare și comparativă, conform Legii 158/2008.

Producătorii avicoli contestă vehement aceste afirmații, iar în sprijinul lor este programul de control pentru reziduuri, aprobat anual de către Comisia Uniunii Europene și care în aplicare implică costuri foarte ridicate pentru producători.

Stabilirea numărului de probe pentru control, se aprobă de către Comisia Europeană în funcție de numărul de păsări din țară. În România anual se efectuează cca. 7500 – 8000 de analize pentru depistarea reziduurilor (pesticide, antibiotice, substanțe farmacologic active, contaminanți și micotoxine) în carnea de pasăre, din care pentru depistarea substanțelor cu acțiune hormonală sau tireostatică se efectuează anual cca 650 de analize. Menționăm că în nici un an, conform datelor ANSVS, nu au fost găsite probe neconforme din punct de vedere al substanțelor cu acțiune hormonală sau tireostatică.

Metodele de analiză și control utilizate în laboratoarele de stat sunt cele recomandate și verificate anual de către Comisia Europeană.

Recoltarea probelor pentru analize se face periodic, inopinat, de către reprezentanții Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, fără ca producătorii să fie informați.

Pe lângă Programul de Control Oficial realizat de ANSVSA în baza Planului Național de Control Reziduuri, fermierii sunt obligați să facă permanent supraveghere prin programe de autocontrol.

Programul de control are la bază legislația europeană în domeniu, astfel:

  1. Pentru interzicerea utilizării hormonilor în creșterea păsărilor operează Directiva 96/22, transpusă în legislația noastră prin Ordinul ANSVSA 199/2006, cu modificările și completările ulterioare.
  2. Pentru interzicerea folosirii antibioticelor în hrana păsărilor, operează Regulamentul 1831/2003.
  3. Pentru depistarea reziduurilor de antibiotice în carne, operează Ordinul ANSVSA 195/2007.
  4. Pentru depistarea substanțelor farmacologic active, operează Regulamentul 37/2010.
  5. Pentru depistarea pesticidelor în carne, operează Regulamentul 396/2007.
  6. Pentru depistarea diferiților contaminanți și micotoxinelor în carne, operează Regulamentul 1881/2006.

Menționăm că toți producătorii de carne de pasăre și ouă pentru consum din România respectă cu strictețe legislația în vigoare, fiind monitorizați permanent de ANSVSA. De asemenea, genetica folosită în fermele industriale este comună tuturor fermelor din lume, tehnologiile de creștere sunt cele legiferate de reglementările europene, compoziția și calitatea furajului administrat păsărilor este științific determinată și respectă cerințele nutriționale ale păsărilor la nivel european și mondial.

Apariția periodică în media a unor campanii de denigrare a produselor avicole, aduce grave prejudicii producătorilor autohtoni, dar și consumatorilor care sunt îndepărtați de produsele de foarte bună calitate și la prețuri rezonabile aflate pe piața noastră.

În conformitate cu legislația națională și a UE, informațiile furnizate către consumatori în mod voluntar trebuie să respecte următoarele cerințe:

  • nu induc în eroare consumatorul;
  • nu sunt ambigue sau nu derutează consumatorul;
  • după caz, se bazează pe date științifice relevante.

Articolul mai sus menționat, nu respectă nici una din aceste cerințe, dimpotrivă se încadrează în prevederile Legii 158/2008 „publicitate înșelătoare și comparativă”. Conform acestei Legi, publicitatea înșelătoare și comparativă induce în eroare persoanele cărora se adresează și aduce prejudicii producătorilor avicoli.

O temă eminamente științifică, atât în ceea ce privește sănătatea publică cât și creșterea și hrănirea păsărilor de carne, a fost tratată în câteva fraze fără a se aduce nici un argument științific în sprijinul afirmațiilor susținute și transmise publicului.

Președinte Uniunea Crescătorilor de Păsări din România – Prof. Univ. Dr. Ilie Van

Back to top button
Close
Close