glasul-hd.ro Web analytics


Actualitate

Una dintre „vacile de muls” ale lui Mărginean, sacrificate de CNSC

Un contract în valoare de 17.000.000 de lei, care putea să fie o bună „vacă de muls” pentru primarul Petru Mărginean și firmele sale de casă, a fost disputa dintre Strabag și Primăria Deva pe care Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a fost nevoită să o arbitreze.

Petru Mărginean și angajații săi din Primăria Deva, în special „expertul” în achiziții publice, Ciprian Răchită, au încercat cu orice preț să elimine firmele pe care nu le agreează de la licitația extrem de tentantă pentru societățile abonate la bugetul Devei.

„Salățile ursului” pentru Strabag

În data de 22 decembrie 2015, Primăria Deva a lansat invitația pentru atribuirea prin „cerere de oferte”, cu etapă finală de licitație electronică, a contractului de achiziție publică având ca obiect  „Lucrări de întreținere și reparații străzi, alei carosabile, trotuare și drumuri pe raza Municipiului Deva, pe o perioadă de patru ani”. Valoarea estimată a contractului este de 17.000.000 de lei. La licitație au participat cinci firme de construcții: Strabag SRL, Drupo SRL, Moni Impex SRL, Viva Construct SRL și Delta ACM 93 SRL.  Comisia de licitație a făcut tot posibilul ca firmele indezirabile să fie eliminate încă în faza de evaluare a ofertelor, pentru ca în competiție să rămână doar firmele agreate de primarul Petru Mărginean. Una dintre societățile eliminate din licitație a fost Strabag SRL, care a contestat raportul procedurii nr. 13106/04.04.2016. Angajații Primăriei Deva, care au evaluat ofertele depuse de participanți, au considerat că Strabag nu a făcut dovada faptului că nu înregistrează datorii la bugetul de stat și la bugetele locale în toate unitățile administrative unde au înregistrate puncte de lucru, cu toate că firma de construcții a depus o declarație pe proprie răspundere în acest sens, la care a anexat certificate de atestare fiscală. De asemenea, firma Strabag a fost suspicionată că nu ar putea să dovedească îndeplinirea unor standarde de asigurare a calității și de protecție a mediului. În realitate, Strabag are implementate toate standardele de calitate și protecție a mediului și a dovedit acest lucru prin documente, care nu au fost luate în seamă de angajații Primăriei. Pe lângă aceste motive, autoritatea contractantă a mai găsit încă multe alte mărunțișuri menite să scoată firma Strabag din licitație.

CNSC strică afacerile lui Mărginean

În urma analizei contestației depuse de Strabag, Consiliul Național de Soluționare a contestațiilor a dat dreptate constructorului și a decis reluarea procedurii de licitație, încheiate între timp, anulând în parte raportul procedurii nr. 13106/04.04.2016 și actele subsecvente acestuia, obligând Primăria Deva să reevalueze oferta firmei Strabag, certificând astfel reaua credință a oamenilor lui Mărginean.

Tags
Back to top button
Close
Close