glasul-hd.ro Web analytics


ActualitateUltima oră

Un nou record la Castel: 20.000 de vizitatori în câteva ore

„Noaptea muzeelor” - un eveniment care, la Hunedoara, a crescut spectaculos de la un an la altul

„Curtea Husarilor” de la Castelul Corvinilor a fost arhiplină sâmbătă seara, iar accesul în edificiul medieval s-a putut face doar „în rate” vreme de cinci ore. Până şi administratorii monumentului au fost surprinşi de numărul foarte mare de participanţi la ediţia din acest an a „Nopţii muzeelor”.

Anul trecut, la „Noaptea muzeelor”, la Castelul Corvinilor au fost 12.000 de vizitatori. Sâmbătă seara cifra a „bătut” spre 20.000, iar evaluarea nu le aparţine organizatorilor, ci reprezentanţilor forţelor de ordine prezente în zonă, mult mai experimentaţi în a face astfel de estimări.

Vremea prielnică (după o altă săptămână ploioasă), buna organizare de anul trecut, dar şi completarea „ofertei” cu un show muzical susţinut de trupa Quas şi, mai ales, Paula Seling, au făcut ca sâmbătă seara, curtea exterioară a Castelului Corvinilor, deşi foarte mare ca suprafaţă, să devină neîncăpătoare. Începând cu ora 19.00, accesul în castel s-a făcut „în valuri”, pentru a nu se bloca podul. În momentul în care încăperile şi curtea interioară a edificiului medieval erau prea aglomerate, accesul pe pod era oprit, iar un nou „val” de vizitatori era „eliberat” spre castel abia după ce din monument ieşeau vizitatorii „valului” precedent.

 

De la 300, la 20.000

„De când se organizează «Noaptea muzeelor» aici, eu nu am văzut atâta lume la Castel. Mi-aduc aminte că, la prima ediţie, din 2012, e drept, pe o ploaie torenţială, am avut doar 300 de vizitatori. Aseară au fost spre 20.000. Ne-am străduit să facem în aşa fel încât să nu avem nemulţumiri sau ieşiri nervoase legate de timpii de aşteptare. Şi nu am avut”, spune Sorin Tincu, directorul Muzeului „Castelului Corvinilor”.

„Vârful” evenimentului a fost înregistrat la ora 21.00, când a început recitalul Paulei Seling, urmat de o sesiune de video-mapping (ce a inclus una dintre legendele castelului dar şi povestea familiei Corvinilor) şi de o repriză de focuri de artificii. Sesiunile de video-mapping s-au repetat până la ora 24.00.

Singura problemă notabilă a apărut în jurul orei 22.30 când la poarta „Curţii Husarilor” s-a produs un blocaj generat de numărul mare de vizitatori care doreau să iasă şi numărul mare de persoane care doreau să intre. Poliţiştii de la circulaţie au avut şi ei de lucru, întregul Centru Vechi al oraşului (porţiunea dintre râul Cerna şi Castel) fiind blocată de numărul mare de maşini şi pietoni.

 

(Main foto: Mircea Cărmănuş,

fotogalerie – „Glasul Hunedoarei”)

Back to top button