glasul-hd.ro Web analytics


Actualitate

Ultima şansă pentru Mintia – cărbunele indonezian

Energeticienii de la Termocentrala Mintia aşteaptă zilele acestea rezultatele oficiale ale unor teste efectuate de un institut din Capitală pe cărbunele cu conţinut scăzut de sulf adus din Indonezia şi folosit de 12 ani în Slovenia pentru a se evita cheltuieli de sute de milioane de euro cu instalaţii pentru desulfurare. Liderul Sindicatului „Solidaritatea”, Cristian Iştoc, spune că va sesiza instituţiile statului în legătură cu „grupuri de interese care doresc Termocentrala Mintia pusă pe butuci”.

La mai bine de un an de când sindicaliştii au fost cei care au adus în discuţie posibilitatea folosirii unui cărbune indonezian cu conţinut scăzut de sulf a cărui ardere în conformitate cu normele actuale de poluare nu ar mai presupune şi efectuarea unor investiţii de zeci de milioane de euro pentru un singur grup energetic: „S-a adus o tonă, pentru teste. Noi am vorbit de el încă din aprilie anul trecut. De ce a durat atât? Pentru că suntem convinşi că există grupuri de interese care doresc ca Termocentrala Mintia să fie pusă pe butuci. Dar pe această temă vom face o sesizare adresată tuturor instituţiilor importante ale statului, inclusiv Serviciului Român de Informaţii. O să arătăm şi că există un mecanism european care permite unui stat membru să facă pe cheltuiala lui stocuri de cărbune şi să-şi recupereze banii de la producătorul care arde acel cărbune în perioadele în care el este transformat în energie electrică furnizată în sistem în perioade dificile, cum sunt cele de secetă sau ger. O să amintim şi de existenţa unei legi privind siguranţa naţională emisă încă din 1991. Revenind la cărbunele indonezian, are o putere de 3.700 de kilocalorii pe tonă şi acum costă vreo 60 de lei pe tonă. Dacă-l luăm acum şi-l aducem la Mintia, cu tot cu transport, ne-ar costa 70 de lei pe tonă. Dacă-l cumpărăm la toamnă sau la iarnă, când cumpără toată lumea, poate să ajungă şi la 90 de lei pe tonă. Asta este, dacă administraţia nu s-a interesat de soluţii, ne-am interesat noi, deşi nu e neapărat treaba noastră. Au adus acea tonă de cărbune indonezian pentru probe doar în urma presiunilor noastre”, spune Cristian Iştoc.

Între realitatea cruntă şi visul prea frumos

Conform liderului Sindicatului Solidaritatea, la ora actuală, Termocentrala Mintia se confruntă cu o criză de cărbune aproape perpetuă, din cauza producţiei scăzute din Valea Jiului: „Nu se mai pune problema dacă avem cărbune de la o zi la alta, ci de la o oră la alta. E secetă şi preţurile pe piaţa de echilibrare, unde putem să intrăm şi noi, au ajuns la 780 de lei pe megavat. De la 400 de lei în sus costuri pe megavat, noi suntem pe profit şi am putea acum să mai reducem din datorii. Dar nu avem cărbune. Cărbunele indonezian, conform informaţiilor mele, ar putea fi foarte bine folosit la Mintia. Slovenii îl folosesc încă din 2007 şi sunt şi ei membri ai UE. În plus, cu o investiţie minimală în instalaţie, Termocentrala Mintia s-ar conforma atât normelor de mediu actuale, cât şi celor care vor fi aplicate din 2021, lucru pe care nu-l vor putea reuşi Termocentrala Paroşeni şi cele din cadrul CE Oltenia, adică emisiile să fie mai mici de 150 de miligrame de suflt la normal metru – cub”.
În vara lui 2015, Garda Naţională de Mediu a dispus încetarea activităţii la Mintia din cauză că termocentrala nu era conformă cu normele de mediu (nu avea instalaţii de desulfurare care costau între 50 şi 70 de milioane de euro). Complexul Energetic Hunedoara a contestat în instanţă decizia Gărzii de Mediu şi a beneficiat, până acum, de clemenţă din partea justiţiei, termenele fiind fixate la intervale de timp destul de mari. CEH a pierdut la Judecătoria Deva, dar cauza este acum pe rolul Tribunalului Hunedoare.

Back to top button
Close
Close