glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Ulpia Traiana Sarmizegetusa va avea o poartă de acces „monumentală” (GALERIE FOTO)

Accesul în zona sitului arheologic de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa se va face în scurt timp pe o intrare nouă. Autoritățile județene au demarat proiectul „Construire clădire Poartă și amenajare acces la Ulpia Traiana Sarmizegetusa”, prin intermediul căruia accesul în fosta capitală a Daciei se va face pe o poartă „monumentală” multifuncțională.

Mii de turiști trec, anual, pragul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa (comuna Sarmizegetusa, județul Hunedoara), aflat „sub tutela” Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva. Pentru a facilita accesul turiștilor în sit și pentru a le oferi cele mai bune condiții de vizitare, reprezentanții MCDR Deva au demarat un proiect prin care se dorește construirea unei porți monumentale de intrare și amenajarea căii principale de acces. Este vorba despre proiectul „Construire clădire Poartă și amenajare acces la Ulpia Traiana Sarmizegetusa”, care a fost aprobat de către Consiliul Județean Hunedoara prin Hotărârea nr. 11/2016 și a obținut finanțarea pentru realizarea proiectului tehnic prin Hotărârea nr. 15/2016. De asemenea, acesta a fost avizat de către comisiile de specialitate ale Ministerului Culturii – Direcția Generală Juridică și Patrimoniul Cultural, obținând Avizul nr. 4/S/2016. În vederea implementării proiectului, MCDR Deva, în colaborare cu Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca și Muzeul Național de Istorie a României, a obținut autorizația pentru cercetare arheologică preventivă, emisă de Ministerul Culturii sub nr. 173/02.08.2016, colectivul de cercetare fiind coordonat de către prof. univ. dr. Ioan Piso. „Muzeul devean cu sprijinul Consiliului Județean a prezentat astăzi (n. red. ieri) unul dintre cele mai mari și mai curajoase proiecte pe care instituția noastră și l-a asumat. Este vorba despre proiectul privind poarta de acces și amenajarea spațiului de intrare în situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Proiectul l-am demarat în anul 2011, când am primit terenul de la Primăria comunei Sarmizegetusa. În anul 2015 am întocmit studiul de fezabilitate cu ajutorul unor tineri arhitecți din Deva, am obținut avizul Ministerului Culturii, iar anul acesta CJ ne-a alocat suma necesară pentru întocmirea proiectului tehnic privind realizarea acestei construcții care se vrea de nivel european”, a precizat managerul MCDR Deva, Liliana Țolaș.

70 la sută din construcție este subterană

Investiția presupune construirea unei clădiri, care să dispună, printre altele, de o sală multimedia, o altă încăpere în care să se poată organiza conferințe sau diverse evenimente, dar și spații dedicate cercetării, pentru specialiști, toate amenajate la nivel european. „Practic, construcția va fi în proporție de 70 la sută sub nivelul solului. Aceasta nu va afecta imaginea sitului și dimpotrivă va asigura spațiile necesare atât pentru primirea vizitatorilor cât și pentru specialiștii care lucrează în interiorul acestui sit. În plus, vom avea săli de conferințe, săli multimedia, un sistem de intrare pe bază de cartelă metalică, care va asigura accesul publicului la mai multe compartimente și săli expoziționale. Astăzi (n. red. ieri) este ziua în care au început oficial cercetările arheologice și după 30-40 de zile vom avea un raport de la echipele de arheologi privind descoperirile din acest sit. Este de precizat faptul că cercetarea este efectuată manual, pe o suprafață de 750 de metri pătrați de o echipă mixtă de arheologi de la MCDR Deva, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei și Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca. Noi credem că în aproximativ trei ani, accesul în situl Ulpia Traiana Sarmizegetusa va fi făcut pe o poartă monumentală, construită la nivel european”, a adăugat Liliana Țolaș.

Tags