glasul-hd.ro Web analytics


Actualitate

Trebuie suspendate importurile de produse avicole din țările cu aviară

România trebuia să oprească importurile de produse avicole de orice fel din țările în care există gripa aviară, măcar pentru o perioadă de timp, întrucât această boală reprezintă un pericol iminent și este una dintre cele mai mari probleme pe care le avem la această dată, susține Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu-Șișești.

„Gripa aviară este una dintre cele mai mari probleme pe care le avem la această dată, dar și un pericol iminent. În opinia mea, în primul rând trebuiau oprite, sub orice formă, importurile de produse de orice fel din țările care au gripa aviară: Ungaria, Polonia, Slovacia, măcar pentru o perioadă de timp. Era prima măsură care trebuia luată. Nu se poate, când știi că ai în jur țări cu focare să nu iei măsurile preventive, inclusiv suspendarea importurilor de material din avicultură, din Polonia și din restul țărilor. Mergem cu probleme argumentate, dar și cu curaj la Comisia Europeană și explicăm de ce trebuie să luăm aceasta măsură, pentru că altfel vom cheltui banii europeni. În schimb, noi am continuat să importam, știind că Polonia este burdușită de gripa aviară. Mai grav, s-a constatat că toate magazinele din vestul țării sunt pline de carne importată din Polonia”, a declarat pentru Agerpres președintele ASAS, Valeriu Tabără.

Acestă afirmă că autoritățile nu au învățat nimic din episodul de pestă porcină africană, care practic a fost scăpat de sub control, deși Academia a venit din timp și atunci și acum cu soluții pe care “nu ne-a luat nimeni în seamă”.

„Nouă nu ni s-a cerut părerea, deși avem la ASAS secțiile științifice pe care le sprijină și statul. Nu este adevărat că nu putem face nimic în relația cu Polonia, pentru că este vorba de schimburi intra-comunitare. Există regimul pe care îl impui pentru a bloca o astfel de boală, întrucât îi afectează și pe colegii noștri europeni. Dacă eu o las să se extindă, nu am învățat nimic din ceea ce înseamna pesta porcină africană pe care practic am scăpat-o de sub control și nu știm cum mai putem rezolva. Academia a venit și atunci din timp și a spus așa ceva, dar nu ne-a luat nimeni în seamă. Acum, în cazul gripei aviare, este la fel. Și mai mult, îmi pare rău că într-o seară, pe un post de televiziune, care chiar dorea să trateze serios problema, cei care trebuia să dea explicații nu au vrut să intre pe post. Este inadmisibil ca șef de instituție publică, cu profesioniștii pe domeniu, cu un învățământ științific de mare clasă, să nu ieși pe post să spui ce e de făcut, pentru că oricum nu s-au luat măsuri la timp, deși s-au cerut”, a explicat Tabără.

Președintele ASAS a subliniat că industria avicolă din România este una dintre cele mai moderne din Uniunea Europeană, iar carnea românească de pasăre este preferată la export datorită calității ei, chiar dacă este mai scumpă. În schimb, pe piața internă se aduce din import carne foarte ieftină și din păcate chiar din țări în care evoluează gripa aviară.

„Carnea românească este mai scumpă, dar este preferată la export datorită calității ei și cumpără foarte multe state europene, iar noi compensăm cu carne foarte ieftină din import. Sectorul avicol din România este unul dintre cele mai moderne din Uniunea Europeană, și cantitativ dar și calitativ, exportă foarte bine carne de pasăre, dar poate suporta și necesarul intern, de aceea ar trebui să o protejăm. De exemplu, Polonia a avut comerț cu Republica Sud-Africană și China, iar dacă anul trecut a avut probleme cu salmonella, aceste țări au suspendat total importurile. Polonia are acum stocuri de care vrea să scape și noi în niciun caz nu trebuie să importăm carne de pui de acolo de unde sunt probleme cu salmonella, cu gripa aviară. Cel putin să aducem din surse care nu au această boală. Din păcate, cred că vom ieși extrem de șifonați pe problema producerii cărnii de pasăre și de ouă”, a mai spus șeful ASAS.

De asemenea, Tabără afirmă că, pe lângă suspendarea importurilor din țările unde evoluează boala, ar mai trebui omologate măsurile de prevenție, făcând referire la prezența unor microincineratoare în ferme care pot face față atunci când apar accidente dar și ca prevenție.

„În primul rând, trebuie luate măsuri rapide și radicale, eliminarea și suspendarea importurilor, cel puțin pentru o perioadă de timp. Dacă noi, într-o astfel de perioadă, executăm efectivele suntem dependenți de importuri, indiferent despre ce tip de carne vorbim. În al doilea rând, deschidem problemele de omologare a măsurilor de prevenție. Trebuia să avem microincineratoare în ferme, pentru că joacă un rol important nu numai când sunt accidente ci și de prevenire. Noi nu am avut acest lucru. De asemenea, este importantă și instruirea oamenilor. Consider că este una dintre cele mai mari erori de a nu vedea că este o lovitură formidabilă dată economic României și dezvoltării rurale. Cealaltă perioadă cu gripa aviară ne-a costat 6-7 ani de interdicții – nu am avut voie să exportăm de nici un fel. Nu pot concepe că la nivel de prim-ministru astăzi să nu fie un comitet cât mai transparent care să dea zilnic un comunicat cu măsurile luate. Nu să vii să speculezi sau să iei informații din presă. (…)Dacă măsurile care se iau nu sunt de fond și puternice, chiar dacă sunt niște riscuri mici economice acum, mai bine pierdem puțin decât să pierdem tot”, a adăugat Tabără.

El s-a arătat nemulțumit de faptul că profesori universitari din acest domeniu nu sunt consultați când sunt astfel de probleme. „Că e gripa, că e pesta, consultați specialiștii, profesori universitari, pentru ce-i plătim? Ai un comitet științific pe care trebuie să-l consulți, și dacă o fac, o fac numai când vor ei și nu țin seama de consultări. Încă o problemă, noi nu mai avem institute publice veterinare.. Oare mai avem laboratoare de virusologie în universități-facultăți?”, a arătat președintele ASAS.

În opinia sa, virusul gripei aviare serotipul H5N8, care este activ și în România, nu se transmite la om, el reprezentând un pericol numai dacă acesta stă în mediul respectiv și inhalează efectiv acest virus.

„H5N8 nu este un pericol pentru om, dar dacă stai cu găina fața în fața, stând în mediul respectiv și inhalezi acest virus se poate transmite. Prin carne nu se transmite. Însă organismele acestea foarte mici, foarte fine, sunt extrem de sensibile la mutații, e posibil ca un astfel de virus – așa cu e E.coli din saprofiți se transformă în paraziți și te omoară. De ce nu am fi prevăzători?”, explică Valeriu Tabără.

În ceea ce privește pesta porcină Africană, șeful ASAS a susținut că principalul factor de extindere a virusului în România a fost omul, în nici un caz păsările și porcul mistreț, iar măsurile luate în Delta Dunării și la Satu Mare, unde a apărut virusul pentru prima dată, nu au fost cele care ar fi trebuit.

„Am propus de nu știu cât timp tema pentru dezvoltarea unor cercetări în România pe pesta porcină africană, iar cei de la MADR – vorbesc de serviciul de cercetare din minister – au descalificat o facultate și au anulat programul. Nu poți să dai soluții la oameni numai din literatura de specialitate, dacă nu ai date experimentale. Dacă vorbim de măsurile pe pestă care s-au luat… nu cred că se poate să mă duc cu Vermorel în spate și spun că dezinfectez mașini. Aia nu e dezinfecție, nici măsurile care s-au luat în Deltă, nici la Satu Mare nu au fost cele care trebuiau ca să blocheze extinderea virusului pestei porcine africane. (…) Cred că la început cheia era problema aceea de a inspira încredere, nu execuția fermierului, să îi iau porcul fără să îi dau nici o explicație și fără să fie convins. Nu mai vorbesc de fermele familiale unde trebuia mers și cu convingere și inclusiv cu geanta de bani, pe loc, cântărești porcul și îi dai banul. Nu mai fugea cu porcul și nu îl mai punea în congelator. Profesorul Radu Moga Mânzat – specialist pe domeniul respectiv – spunea că principalul vinovat de extinderea virusului este omul, nici păsările și nici mistreții. Omul este primul pentru că el nu a respectat regulile. De asemenea, eu nu am văzut pe nicio șosea a României acel bazin care se face pentru dezinfectarea mijloacelor de transport. Era obligatoriu. Pe de altă parte, în România nu este nicio soluție omologată pentru combaterea acestui virus, atunci ce dezinfectare am făcut, cu ce? Dovada că nu a fost eficientă se vede acum că avem pesta porcină africană în toată țara”, a concluzionat președintele ASAS, Valeriu Tabără.

Sursă: IndustriaCărnii.ro

Back to top button
Close
Close