glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Transport gratuit pentru elevi, în drumul spre școală. Care este procedura

Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat, joi seară, că Guvernul a adoptat procedura detaliată prin care elevii pot beneficia de transport gratuit pe orice mijloc de transport doar pe baza carnetului.

”Am adoptat astăzi procedura detaliată care va permite elevilor să folosească, gratuit, transportul public pentru a merge la şcoală. Astfel, elevii vor circula spre şcoală doar pe baza carnetului de elev, pe toate tipurile de transport, fără a mai fi nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru a cumpăra bilete sau abonamente pentru drumul de acasă la şcoală şi înapoi. Decontul acestor documente se va face direct între transportatori şi autorităţile statului direct responsabile”, a scris, joi seară, pe Facebook, Raluca Turcan.

Turcan a precizat că măsura este o transpunere în norme şi în practică a dreptului garantat la educaţie gratuită prin Constituţie şi Legea Educaţiei Naţionale.

”Pe de altă parte, ea reprezintă un sprijin concret acordat elevilor din categoriile cele mai vulnerabile, pentru a continua să meargă la şcoală”, a mai scris Turcan.

Ministrul educaţiei, Monica Anisie a cerut, joi, introducerea pe ordinea suplimentară a şedinţei de Guvern a unui proiect privind gratuitatea elevilor şi studenţilor pe transportul feroviar şi cu metroul.

“Vă rog să îmi permiteţi să introducem pe ordinea de zi suplimentară un proiect de hotărâre de guvern pentru aprobarea procedurii de decontare a cheltuielilor de transport a elevilor şi pentru modificarea hotărârii de guvern numărul 42/2017 pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi şi studenţi. Este vorba despre transportul local gratuit pentru elevi pe tot parcursul anului calendaristic, transportul elevilor care fac naveta va fi gratuit pe tot parcursul anului şcolar, iar transportul feroviar şi cu metroul pentru elevi şi pentru studenţi va fi gratuit pe tot parcursul anului calendaristic”, a explicat ministrul Educaţiei.

Care este procedura

Toți elevii din România vor călători gratuit în interiorul localităților, dar și cu trenul, pe tot parcursul anului, a anunțat vineri ministerul Educației. Este vorba despre copiii din învățământul preuniversitar. Vor avea nevoie doar de o legitimație de transport.

Gratuitatea se acordă după cum urmează: pe toată perioada anului calendaristic elevii nu vor mai plăti pentru transportul local și pentru cel feroviar.

Asta înseamnă că se vor deplasa gratis în interiorul localităților, dar ar putea, de exemplu, să meargă în vacanță cu trenul.

Avem o categorie aparte, navetiștii, care vor putea circula gratis în timpul anului școlar între casă și școala aflată în altă localitate, doar pe pe baza carnetului de elev.

Bineînțeles, în interiorul localității, și ei pot călători cu mijloacele de transport în comun fără să plătească.

Intră aici inclusiv deplasarea cu metroul sau pe apă. Să ne gândim la cei nevoiți să traverseze cu bacul, de exemplu.

Elevii vor avea nevoie de un document de călătorie, un abonament lunar, pe care îl vor primi pe baza carnetului vizat.

Cei care fac naveta, vor cere suplimentar o adeverință care să ateste că sunt înscriși la o școală în afara localității.

Toate aceste reglementări vor intra în vigoare de îndată ce această hotărâre va fi publicată în MO.

Decontul se face de la bugetul de stat, iar facturile merg jumătate către consiliile județene, jumătate către Ministerul Educației.

 

Sursa:www.stirileprotv.ro

Back to top button