glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateSănătate

Toate spitalele din județ au fost acreditate

Toate unitățile sanitare cu paturi din județul Hunedoara care aparțin de Ministerul Sănătății, au fost acreditate de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS). Cele 12 spitale îndeplinesc peste 90 la sută dintre indicatorii necesari privind calitatea serviciilor oferite şi siguranţa pacienţilor.

În anul 2014, Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), devenită ulterior Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), a reluat procesul de evaluare şi acreditare a unităţilor sanitare din România. Acreditarea a constat în verificarea anuală a spitalelor, verificarea calităţii managementului şi protejarea drepturilor pacienţilor. Astfel, până în prezent, la nivelul județului Hunedoara, toate spitalele au primit vizita evaluatorilor certificați și au primit acreditarea din partea ANMCS. Este vorba mai exact de 12 unități sanitare cu paturi, care aparțin de Ministerul Sănătății. „În primul ciclu de acreditare, în perioada 2011-2016, evaluatorii au verificat fiecare secţie, procedură medicală, aparatura şi personalul, dar și felul în care sunt trataţi pacienţii, nelăsând să le scape nimic din ceea ce ar putea afecta calitatea actului medical din spitalele din județ. În urma evaluării stricte, unitățile medicale au fost încadrate într-un nivel de acreditare, în funcţie de calitatea serviciilor oferite pacienților. Cel mai ridicat nivel este <acreditat>, nivelul mediu este <acreditat cu încredere ridicată>, iar cel mai mic <cu încredere medie>. Cele 12 spitale verificate din județul Hunedoara au îndeplinit peste 90 la sută dintre indicatorii impuşi de ANMCS. Ca urmare, toate unitățile au primit cel mai ridicat nivel de acreditare, adică <acreditat>”, susțin reprezentanții ANMCS.

Spitalele din județ, din nou verificate

Acreditarea este valabilă pe o perioadă de cinci ani, iar după această perioadă procesul de evaluare și acreditare se reia. Spre exemplu, data de expirare a acreditării pentru Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara este 5 februarie 2018. Deoarece mai sunt doar patru luni până la acest termen, spitalul hunedorean va fi din nou evaluat până la sfârșitul anului 2017, pentru ca la termenul de expirare a acreditării să poată primi o nouă certificare.

Spitalele din județul Hunedoara acreditate de ANMCS:

 1. Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara
 2. Spitalul Municipal Vulcan
 3. Spitalul Județean de Urgență Deva
 4. Spitalul Orășenesc Hațeg
 5. Spitalul Municipal Orăștie
 6. Sanatoriul de Pneumoftziologie Geoagiu
 7. Sanatoriul de Pneumoftziologie Brad
 8. Spitalul de Urgență Petroșani
 9. Spitalul Municipal Lupeni
 10. Spitalul General C.F. Simeria
 11. Spitalul Municipal Brad
 12. Spitalul de Psihiatrie Zam