glasul-hd.ro Web analytics


ActualitatePolitică

„Tăvălugul roşu” a zdrobit „cetăţile galbene”. PSD a câştigat clar în toate oraşele din judeţ considerate „fiefuri liberale”

PSD Hunedoara a înregistrat un scor istoric la alegerile parlamentare de duminică – 53,2 la sută. Se confirmă astfel trendul de la alegerile locale din acest an, dar şi spusele celor care susţineau că, în 2012, liberalii din judeţ ar fi avut mare noroc cu formarea USL-ului. PSD nu a mai obţinut un asemenea scor în judeţ, în ultimii 16 ani. În 2004 şi 2008, PNL şi PDL reprezentau o forţă şi pe plan local. Acum, cele două partide, unificate sub sigla PNL, mai reprezintă doar o cincime din opţiunile de vot ale hunedorenilor. Liberalii (fie că vorbim despre vechii pedelişti sau vechii liberali) au pierdut categoric în principalele oraşe ale judeţului.

Municipiul Brad a fost „pierdut” demult pentru liberali şi pedelişti, încă din 2004, când primar s-a instalat Florin Cazacu. La fel s-a întâmplat apoi cu Orăştia, în 2012, fost fief portocaliu. La alegerile locale PNL a pierdut la limită Hunedoara. A pierdut categoric, în municipiul amintit şi la parlamentare: 54,3 la sută a avut PSD, la Camera Deputaţilor şi doar 15,75 PNL. Diferenţa s-a menţinut şi la Senat: 51,7 la sută – PSD, 16,7 – PNL.

Şi mai usturătoare a fost înfrângerea liberalilor la Petroşani (oraş gospodărit de Tiberiu Iacob-Ridzi – ex PD, ex PDL, ex UNPR, acum PNL): 57 % PSD, 13 % PNL, aproape 8 % ALDE, 5,6 % USR. În „capitala Văii Jiului” PSD a avut un avans de 44 la sută faţă de liberali.

Ruşinea de la Deva

Singurul oraş „fief liberal” în care PSD a învins cu mai puţin de 10 procente diferenţă a fost Haţegul (44,4 % PSD, 36,5 % PNL). Chiar şi la Călan, oraş condus de Adrian Iovănesc, primar aflat la cel de-al patrulea mandat, diferenţa a fost mare: 46,2 % PSD, 29, 08 % PNL.

Cândva „cetatea bine fortificată a liberalismului”, Deva, a căzut uşor în faţa „tăvălugului roşu”. PSD a obţinut 42,8 % în reşedinţa de judeţ, în timp ce PNL nu a trecut nici măcar de media pe ţară, obţinând 19,9 %. Ce s-ar fi întâmplat dacă Mircia Muntean (ales primar din partea PSRO) n-ar fi defilat împreună cu liberalii în campania pentru parlamentare? Rezultatul prost al liberalilor, în Deva, poate fi pus şi pe seama faptului că aici USR a luat cel mai bun scor din mediul urban hunedorean: 9,96 %, iar ALDE a obţinut 5,7 procente.

Scorul mare obţinut de PSD la Deva dovedeşte încă o dată că, dacă şi-ar fi dorit cu adevărat şi nu ar fi încercat să-l ajute pe-ascuns pe Petru Mărginean, pesediştii ar fi câştigat şi Primăria reşedinţei. N-au făcut campanie deloc, la locale, însă au luat 20 la sută din voturi, atunci. Scorurile prezentate mai sus reprezintă rezultatele votului pentru Camera Deputaţilor în oraşele amintite. La Senat s-au înregistrat procentaje asemănătoare.

Rezultatul parlamentarelor în judeţ reconfirmă ce s-a văzut deja de la alegerile locale: PSD e un partid politic puternic (cu păcatele şi păcătoşii lui), care a tăcut şi a obţinut voturi pe greşelile adversarilor, iar PNL e umbra unui partid cândva puternic, slăbit de frământările interne ce au început încă de la ruptura dintre Mircia Muntean şi Mircea Moloţ, în 2010.

Tags
Back to top button
Close
Close