glasul-hd.ro Web analyticsActualitateCultură

Supranumit omul-orchestră, Marius Preda, va susține un concert de zile mari în cea de-a doua seară a Festivalului Stradivarius Music Nights by the Castle

Marius Preda părăsea România la 16 ani, iar la 20 de ani a avut șansa să înregistreze un album cu celebrul violonist, dirijor și compozitor olandez Andre Rieu. S-a stabilit în anul 1993 în Olanda, unde a urmat cursurile Departamentului de Jazz al Conservatorului Regal din Haga, la clasa de Vibrafon. de atunci concertează în întreaga lume, în diferite formații și proiecte, devenind un nume de marcă în domeniu. A dezvoltat o nouă dimensiune a interpretării la țambal, devenind primul țambalist din istoria jazz-ului mondial. A evoluat pe scena Ateneului din București, alături de Filarmonica ‘George Enescu’, ca invitat al maestrului muzicii de film din Franța, Vladimir Cosma, dar şi în cadrul turneului Vladimir Cosma organizat de Institutul Cultural Român în Franţa şi Elveţia în 2016/2017.

Născut în în 1977, într-o familie muzicală, Marius Preda a primit prima sa ”jucărie” importantă de la bunica sa, la vârsta de 4 ani. A fost un ţambal! S-a îndrăgostit imediat de această ”jucărie” și nu ar fi schimbat-o pentru nimic din lume! Marius și-a petrecut toate zilele și nopțile cu noul instrument. În 1993, artistul a fost invitat în Olanda și în 1995 a început să studieze vibrafonul (instrument muzical de percuţie), la Departamentul de Jazz al Conservatorului Regal din Haga, Olanda.

Este supranumit omul-orchestră, întrucât cântă cu mare măiestrie la 7 instrumente, însă cel mai bine îl reprezintă țambalul. De-a lungul anilor, românul, care face furori peste hotare, a colaborat cu artiști de renume precum: Arturo Sandoval, Mike Stern, Vladimir Cosma, Dennis Chambers, Tom Kennedy, Teymur Phell, Shana Kadoura, Ioan Patitucci, Andreas Oberg, Lewis Nesh, Philip Catherine, Trio Rosenberg, Nolwen Leroy, Richard Sanderson, Gheorghe Zamfir, Robby Lakatos, Decebal Badila, Tudi Zaharescu, The Lui Basily, Taco Gorter, Robin Koerts și Kiba Dachi. Cu albumul său, ”Mission Cimbalom”, lansat în 2016, face senzație peste tot, fiind în topurile din SUA, pe locul 8 în clasamentele de gen, înaintea muzicianului american Chick Corea.

În cea de-a doua seară a Festivalului Stradivarius Music Nights by the Castle, Marius Preda va urca pe scena alături de cei doi fii ai săi, Eduard Nicolae și Thomas Paul Adrian și vor prezenta publicului lucrări de:

  • Frédéric Chopin
  • Edvard Grieg
  • Fritz Kreisler
  • Ennio Morricone
  • Vladimir Cosma
  • Astor Piazzolla
  • Chick Corea
  • Tommy Emmanuel

 

Back to top button