glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

„Sufletul” Cetății, la un pas să fie repus în valoare

Florin Oancea: „Sunt șanse reale să semnăm anul acesta contractul de finanțare pentru Incinta I”

Luni, primarul municipiului Deva, Florin Oancea, a depus la Agenția de Dezvoltare Regională Vest proiectul pentru finanțarea reabilitării Incintei I a Cetății Devei, din fonduri europene. Proiectul a obținut avizele de la Ministerul Culturii pe ultima sută de metri și a fost depus în ultima zi în care se mai puteau depune documentații de finanțare. Refuncționalizarea celei mai frumoase părți a monumentului istoric va costa aproximativ 5 milioane de euro.  

Proiectul, în valoare de 23.103.518,29 de lei cu TVA, din care asistența financiară nerambursabilă este de 21.509.375,53 de lei cu TVA, a fost depus în termen și urmează să intre în procedura de verificare. Urmează etapa de verificare a admisibilității și eligibilității proiectului și, ulterior, după finalizarea acesteia, urmează etapa verificării tehnico-financiare și vizita în teren. „După lungi perioade și drumuri făcute la București, s-a reușit obținerea avizului Ministerului Culturii, fără de care nu puteam depune acest proiect. El s-a depus, chiar dacă pe ultima sută de metri. Din discuțiile pe care le-am avut, ieri (luni) cu domnul Sorin Maxim, directorul ADR Vest, proiectul nu este doar finanțabil, ci sunt șanse reale să semnăm și contractul de finanțare. Putem spune că suntem în joc! Vă mărturisesc că am avut cu toții emoții dacă ne încadrăm în timp, având în vedere că aproape doi ani a existat acel blocaj cu obținerea avizului de la Ministerul Culturii. Avizul s-a obținut, colegii s-au mobilizat și iacătă avem încă un proiect eligibil depus, care va fi finanțat din fonduri europene și care va degreva, de fapt, bugetul local al municipiului Deva cu 5 milioane de euro.”

Incinta I reprezintă partea cea mai spectaculoasă a Cetăţii Devei şi a făcut obiectul unei intenţii de conservare-restaurare-punere în valoare încă de prin 2007. Primarul de la acea vreme, Mircia Muntean, a demarat un proiect finanţat din bugetul local, dar banii nu au ajuns pentru descărcarea arheologică, care s-a dovedit a fi mai costisitoare decât se estimase inițial. În anul 2010, Primăria Devei a depus un proiect la ADR Vest şi a obţinut 22 de milioane de lei pentru Incintele II şi III, sumă la care s-au adăugat 13 milioane din bugetul local şi 3 milioane din fonduri guvernamentale.

Dealul pe care se află cetatea este un vechi con vulcanic şi se ridică la 180 de metri deasupra Devei, fiind declarat monument al naturii.