glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Spitalul Județean de Urgență, în criză financiară

Spitalul Județean de Urgență Deva a atins în luna octombrie numărul maxim de pacienți internați în regim de spitalizare continuă, stabilit în urma contractului cu Casa de Asigurări. Practic, toate serviciile efectuate de la începutul lunii noiembrie nu mai sunt decontate, iar reprezentanții spitalului sunt în situația de a cheltui toți banii primiți de la Consiliul Județean pe servicii medicale, și nu pe investiții.

Ieri, la ședința ordinară a Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, aleșii au avut de votat un proiect de hotărâre prin care aprobau alocarea unei subvenții pentru finanțarea cheltuielilor curente ale Spitalului Județean din Deva, în valoare de 500.000 de lei. „Spitalul Județean, în fundamentarea bugetului pe 2015, a solicitat Consiliului Județean suma de opt milioane de lei. Din cauza lipsei fondurilor, în general, sau a unei subfinanțări, datorate principiului bugetului minim, promovat de fostul Guvern, județul Hunedoara nu a avut capacitatea de a aloca suma de opt milioane de lei. Am alocat la momentul respectiv 4,3 milioane de lei, am suplimentat în luna august cu încă un million de lei, și astăzi (n.r. ieri) am mai propus, iar consilierii au fost de acord, să mai alocăm 500.000 de lei. Acești bani vor fi folosiți pentru plata facturilor restante, pentru medicamente și pe alte servicii specifice Spitalului Județean. 500.000 de lei le-ar ajunge pentru două-trei săptămâni de activitate”, a declarat Adrian David, președintele CJ Hunedoara.

Laza: „Trebuie să lucrăm în continuare. Niciun spital nu se poate închide”

La finalul lunii octombrie, Spitalul Județean de Urgență a atins limita maximă de pacienți internați în regim de spitalizare continuă, conform contractului semnat cu Casa de Asigurări de Sănătate. Valoarea sumelor nedecontate de CAS, la 31 octombrie, se situează în jurul a 4,6 milioane de lei. „Azi (n.r. ieri) am pus pe masa consilierilor județeni un material amplu, prin care arătăm întreg Consiliului Județean cu ce ne confruntăm noi în acest moment. Știți bine, contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate este încheiat pentru o cifră de 19.500 de pacienți, spitalizați în regim de spitalizare continuă, iar noi la sfârșitul lunii octombrie am atins această cifră. Ca atare, trebuie să lucrăm în continuare, pentru că niciun spital nu se poate închide. Spitalul are porțile deschise, noi primim pacienți în continuare. Acele servicii făcute în plus provin din secțiile și patologiile chirurgicale, adică acolo unde nu putem niciodată să programăm ceva. Dacă pe alte secții se pot programa pacienții care au nevoie de serviciile noastre, pe secțiile chirurgicale nu se poate așa ceva”, a declarat Calin Laza, managerul Spitalului Județean de Urgență Deva. În unitatea medicală din Deva ajung, anual, toate cazurile grave din județ. Mai mult, doar anul acesta, la Spitalul Județean de Urgență s-au prezentat 556 de pacienți din alte județe și 51 de cetățeni străini, care au avut, la un loc, peste 4.000 de zile de spitalizare.

Banii de la CJ acoperă serviciile, dar nu și investițiile

Managerul Spitalului Județean de Urgență Deva spune că problema serviciilor pe care unitatea spitalicească le va face până la sfârșitul anului a fost rezolvată de Consiliul Județean Hunedoara, dar acum nu mai sunt bani de investiții. „Aveam, la 1 noiembrie, un deficit de 4.617.000 de lei, din cazurile nedecontate de CAS, vor mai veni încă două luni cu încă 450.000 de lei, pe fiecare lună, bani pe care i-am solicitat și în decursul anului i-am primit de la CJ Hunedoara. Problema mare este că nu avem bani de investiții. Dacă noi primeam bani de la CAS pentru toate serviciile, nu trebuia să apelăm la CJ pentru bani pentru execuție, ci doar pentru investiții. Iar acest lucru se cere cu prioritate. Vă dau un exemplu: cea mai văduvită în acest sens este secția de Radiologie, unde toate aparatele au o vechime de 15 ani”, a mai declarat Călin Laza.