glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Sezonul estival, sezonul furturilor din locuință. Ce recomandări preventive fac polițiștii hunedoreni

Pentru că sezonul estival se apropie cu pași repezi, iar minivacanțele sau excursiile de week-end sunt din ce în ce mai dese, există premizele comiterii unor infracţiuni de furt din locuinţe. Cu un minim de efort și respectarea unor recomandări simple, vă puteți feri de neplăceri.                     

Polițiștii vă recomandă să nu informați decât familia cu privire la plecarea dumneavoastră în vacanță sau excursie, pentru a evita situațiile neplăcute. De asemenea, nu este recomandat să postați pe rețelele de socializare fotografii, pentru că hoții ar putea fi informați despre faptul că nu sunteți acasă. Păstraţi discreţia cu privire la bunurile de valoare pe care le deţineţi în casă! Când plecaţi, asiguraţi-vă că aţi închis toate ferestrele (inclusiv cele mici de la baie, hol), iar dacă locuiţi la parter, etajul I sau ultimul etaj, ar fi bine vă să montaţi grilaje metalice la geamuri. Încheiaţi poliţe de asigurare pentru locuinţă şi bunurile din casă în caz de furt. Discutaţi cu vecinii la şedinţele de scară/bloc despre avantajele montării  unui sistem de supraveghere video pentru bloc. Prezenţa camerei de supraveghere va descuraja hoţii.

Cum acționează hoții

Prevenția este cea mai bună armă împotriva hoților. De aceea, IPJ Hunedoara a decis să facă publice modul de acțiune al răufăcătorilor. Aceștia fie forţează sistemele de închidere ale ferestrelor (în special la cele din PVC), fie escaladează balcoanele sau ferestrele lăsate deschise, mai ales cele de la parter, etajul I şi ultimul etaj. De asemenea, utilizează chei potrivite, în general la spargerile „la pont” (atunci când au informaţii că în casă există sume mari de bani, bijuterii sau alte obiecte valoroase). În toate aceste cazuri, în general, hoții acționează atunci când nu este nimeni acasă. Dar, există și situații, și nu puține, când escrocii fură cu proprietarul în casă. Aceștia sună la interfon şi se dau drept altcineva pentru a le deschide şi a intra în apartament. Folosesc „calităţi false” (angajaţi de la gaz, curent, de la cablu, citesc apometre, fac reparaţii, dezinsecţii, vând promoţii), distrag atenţia proprietarului şi sustrag ce găsesc la îndemână (bani, telefoane mobile, portofele, bijuterii).