glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateSpecial

Serbările Naționale de la Țebea: politicieni, moți și chilipiruri (GALERIE FOTO)

Mii de oameni din mai toate colțurile țării au participat ieri, la Țebea, la manifestările comemorative prilejuite de împlinirea a 145 de ani de la moartea lui Avram Iancu. La fel ca în anii trecuți, și de această dată numeroși politicieni (printre care președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și președintele PNL, Ludovic Orban) și-au făcut apariția la eveniment.

Manifestările închinate memoriei „Crăișorului Munților”, desfășurate la Panteonul Moților din Țebea, au fost deschise, în cursul dimineții de ieri, cu o slujbă de pomenire, oficiată de mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, împreună cu un sobor de preoți. După onorul gărzii militare, dat de batalionul Vânători de Munte din Brad, intonarea Imnului Național și prezentarea personalității „Crăișorului Munților”, reprezentanţi ai instituţiilor statului au depus coroane de flori la mormântul lui Avram Iancu. Cum era de așteptat, și de această dată mai mulți miniștri, șefi de partide, parlamentari și europarlamentari s-au afișat prin mulțimea adunată să asiste la ceremonii. Printre aceștia s-au numărat președintele Camerei Deputaților și președintele PSD, Liviu Dragnea, miniștrii Mihai Fifor, Doina Pană, Victor Negrescu, președintele PNL, Ludovic Orban, președintele executiv al PMP, Eugen Tomac, parlamentarul european Viorica Dăncilă, fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, dar și mai mulți parlamentari, primari din Hunedoara și judeţele învecinate, reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate ale statului. De asemenea, la Țebea au mai fost prezenți veterani de război, dar și o delegație de oameni de cultură, în frunte cu Laurian Stănchescu, care a participat la Marșul Național „Avram Iancu”, organizat săptămâna trecută, pe un traseu de 100 de kilometri, străbătuți pe jos. Deși președintele țării și primul ministru au lipsit de la Țebea, cei doi şi-au trimis reprezentanţi să depună în numele lor o coroană de flori la mormântul Iancului.

Dragnea, „venerat” de moți

La fel ca și anul trecut, nici de data aceasta nu s-au mai rostit discursuri politice lângă mormântul Crăișorului. Cu toate acestea, personajul central al evenimentului din acest an, Liviu Dragnea, a ținut să transmită publicului semnificația Serbărilor Naționale de la Țebea pentru el. „Am venit, ca de fiecare dată, la mormântul lui Avram Iancu și le-am spus tuturor colegilor mei și vreau să le transmit și tuturor românilor că măcar o dată într-un an trebuie să venim aici, la Țebea, pentru că în locul acesta îți mai aduci aminte că ești român. De fiecare dată când plec de aici sunt mai _MG_0311încărcat de românism și eu cred că asta simt toți cei care vin aici, pentru că altfel nu s-ar aduna atâta lume”, a declarat Liviu Dragnea. Prezența președintelui Camerei Deputaților la manifestările închinate memoriei Iancului au trezit o isterie totală, majoritatea celor prezenți îmbrâncindu-se să îi strângă sau să-i pupe mâna ori măcar să facă o poză cu el.

Istoria îngropată de chilipiruri

La ceremoniile organizate la mormântul lui Avram Iancu au luat parte doar câteva sute de oameni, din totalul miilor prezenţi. A fost vorba de o categorie de oameni care încă mai preţuiesc istoria şi îşi mai fac timp pentru a-şi aminti de momente şi de persoane importante din trecutul poporului român. Din păcate, majoritatea celor prezenți la serbări au fost interesați de terasele cu mici și bere sau de chilipirurile de la tarabe. Evenimentul a fost organizat de Instituția Prefectului – Judeţul Hunedoara, Consiliul Judeţean Hunedoara, împreună cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara şi Primăria comunei Baia de Criş.

Back to top button