glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

SENTINȚĂ DEFINITIVĂ PENTRU PRIMARUL DEVEI. Mircia Muntean a fost condamnat la 6 ani cu executare. Ieri, el a fost depus în penitenciar (GALERIE FOTO)

Lovitură dură pentru primarul Devei, Mircia Muntean. El a fost condamnat, ieri, definitiv, în dosarul „Alcoolul la volan”. Magistrații completului de cinci judecătorii ai Înaltei Curți de Casație și Justiție au respins recursul edilului, astfel că Mircia Muntean rămâne cu pedeapsa dictată de instanța de fond, respectiv 6 ani cu executare. Primarul Devei s-a predat luni la prânz, înainte de emiterea mandatului, iar în cursul zilei a fost depus în penitenciar.

Mircia Muntean a fost condamnat, în vara anului 2016, la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul „Alcoolul la volan”, dar la această pedeapsă aplicată de instanța de fond a Înaltei Curți de Casație și Justiție, se adaugă și cei patru ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, astfel că primarul Devei va avea

Cei doi copii ai săi, însoțiți de viceprimarul Devei, Răzvan Mareș, i-au dus, ieri, bagajul, la sediul IPJ Hunedoara
Cei doi copii ai săi, însoțiți de viceprimarul Devei, Răzvan Mareș, i-au dus, ieri, bagajul, la sediul IPJ Hunedoara

de executat, în final, șase ani de închisoare. Sentința instanței de fond a fost însă contestată, iar dosarul a ajuns, încă din data de 31 ianuarie 2017, la completul de cinci judecători. Sentința definitivă a fost pronunțată luni, în dosarul „Alcoolul la volan”, instanța respingând apelul lui Mircia Muntean. Acesta rămâne cu pedeapsa aplicată inițial de completul de trei judecători a ÎCCJ, respectiv 6 ani de închisoare cu executare.

„Respinge, ca nefondat, apelul formulat de inculpatul Muntean Mircia împotriva sentinței penale nr. 468, din data de 10 iunie 2016, pronunţată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția penală, în dosarul nr. 2014/1/2015. În baza art. 275, alin. 2, Cod procedură penală, obligă apelantul inculpat la plata sumei de 600 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin. 6 Cod procedură penală, onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru apelantul inculpat, până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 100 lei, se suportă din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 24 aprilie 2017”, se arată în minuta Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Primarul Devei a fost depus la Penitenciarul Deva
Primarul Devei a fost depus la Penitenciarul Deva

S-a predat poliției, înainte de emiterea mandatului de executare a pedepsei

Ieri, în jurul orei 14, la opt minute după ce mass-media a primit informația că Mircia Muntean a fost condamnat de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție, reporterii „Glasul Hunedoarei” au reușit să „smulgă” o declarație de la primarul Devei. Acesta se predase deja, era în sediul IPJ Hunedoara, aflat în custodia Serviciului de Investigații Criminale. „Sigur că am aflat… Eu m-am predat, sunt deja la Poliție…”, a declarat Mircia Muntean pentru „Glasul Hunedoarei, la câteva minute după aflarea sentinței. Abia în jurul orei 16, Tribunalul București a emis mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea, moment din care Mircia Muntean nu a mai fost liber. Înainte de ora 16, cei doi copii ai săi, însoțiți de viceprimarul Răzvan Mareș și directorul complexului Aqualand, Paul Enescu, au venit la sediul IPJ Hunedoara, pentru a-i aduce tatălui lor bagajul. În jurul orei 16:40, Mircia Muntean a fost scos din incinta Poliției, într-o mașină, și dus la Penitenciarul Deva, din Bârcea Mare. „În data de  24.04.2017, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea emis de Tribunalul Bucureşti, pe numele unui bărbat de 53 de ani, din municipiul Deva, condamnat la 6 ani de închisoare de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Bucureşti.

Bărbatul a fost escortat şi încarcerat în Penitenciarul Deva, în vederea executării pedepsei”, a declarat Laura Bradu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Va fi mutat la Aiud

Potrivit reprezentanților Penitenciarului Deva, pentru Mircia Muntean urmează o perioadă de 21 de zile de carantină, pe care o va face însă în două închisori. Câteva zile va sta în penitenciarul de la noi din județ, iar apoi va fi mutat la Aiud. „Perioada de carantină este obligatorie 21 de zile, dar se poate face în două penitenciare. Regula este ca IPJ să depună condamnatul la cel mai apropiat penitenciar. El va fi transferat de la noi, zilele următoare, în funcție de cum se va stabili cursa către Penitenciarul Aiud. El merge la Penitenciarul Aiud, la regim închis, conform pedepsei primite. Noi aveam încarcerați și cu pedepse mai mari de cinci ani, dar cu un regim mai permisiv. Pentru bună purtare, dacă sunt merituoși, pot primi scăderea regimului de detenție, de la unul restrictiv, la unul permisiv”, a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarul Deva, Florin Berar.

Revizuirea sentinței pentru „abuz în serviciu”

Primarul municipiului Deva, Mircia Muntean, a cerut instanței supreme revizuirea sentinței prin care a fost condamnat la patru ani, cu suspendarea executării pedepsei, fiind acuzat de „abuz în serviciu”. Primul termen de judecată a avut loc, iar instanța a amânat pronunțarea unei soluții pentru luna iunie. Magistrații ICCJ vor lua în discuție cererea de revizuire, ținând cont și de Decizia nr. 405/2016 a Curții Constituționale care nuanțează definiția infracțiunii de „abuz în serviciu”, pentru care a fost condamnat Mircia Muntean. Acest proces deschis de primarul Devei l-ar fi putut ajuta, în cazul în care completul de cinci judecători amâna, ieri, încă o dată pronunțarea, întrucât, în dosarul „Alcoolul la volan”, din condamnarea de șase ani primită, patru sunt pentru dosarul „Abuzul în serviciu”. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în acest dosar și cum va influența el acum condamnarea definitivă a lui Mircia Muntean.

Recent, edilului Devei i-a fost respinsă o cerere de contestație la executare, atât în instanţa de fond, cât și în cea de recurs. Contestația făcea referire la aceeași sentință de condamnare la patru ani cu suspendare, pronunțată de ÎCCJ, dar Tribunalul București, respectiv Curtea de Apel București, nu a luat în discuție fondul cauzei.

La Deva, vom avea din nou alegeri pentru primar

Municipiul Deva va intra din nou în febra alegerilor unui primar. Potrivit legii, Prefectul județului, Fabius Tiberiu Kiszely, va semna ordinul de încetare a mandatului înainte de termen pentru Mircia Muntean, condamnat luni de Înalta Curte de Casație și Justiție. Apoi, Ordinul prefectului, împreună cu un extras din procesul-verbal al ședinței, se înaintează Ministerului Administrației și Internelor, care va propune Guvernului stabilirea datei desfășurării alegerilor pentru un nou primar. Potrivit prevederilor legale, Executivul are la dispoziție 90 de zile pentru a stabili data alegerilor. Între timp, consilierii locali deveni trebuie să se reunească în ședință, pentru a stabilii cine va conduce administrația locală.

Tags